Rusza Maraton Pisania Listów Amnesty International – Amnesty International

Rusza Maraton Pisania Listów Amnesty International

Już w najbliższy weekend oficjalnie rozpoczyna się międzynarodowy Maraton Pisania Listów 2013. Wszyscy chętni będą pisać listy w obronie więźniów sumienia i innych osób narażonych na łamanie praw człowieka na całym świecie.

Maraton Pisania Listów odbywa się co roku w okolicach 10 grudnia, kiedy świętujemy Międzynarodowy Dzień Praw Człowieka. W tym roku Maraton Pisania Listów odbędzie się już po raz czternasty – tym razem 14-15 grudnia. W czasie Maratonu przez 24 godziny powstają ręcznie pisane listy w obronie kilkunastu konkretnych osób lub grup osób, których prawa człowieka zostały złamane. Niektóre grupy szkolne piszą listy już w tygodniu poprzedzającym 14 grudnia.

Trójka więźniów z Placu Błotnego z Rosji, Jabeur Mejri z Tunezji, skazany za komentarze na Facebooku oraz Miriam López, ofiara gwałtu z Meksyku, to tylko niektóre z osób, którym będzie można pomóc podczas Maratonu Pisania Listów.

W tym roku Maraton jest szczególny z kilku powodów. Piszemy w rekordowej liczbie ponad 400 miejsc w całej Polsce. To blisko 2 razy więcej niż w zeszłym roku. Obok grup lokalnych i szkolnych Amnesty International – wieloletnich organizatorów Maratonu – odbywać się on będzie w tym roku także w niezwykłych miejscach – takich jak klubokawiarnie, siłownie czy jacht Zawisza Czarny na Morzu Bałtyckim.

W tym roku Maraton Pisania Listów niezwykły jest też ze względu na bohaterów. Po raz pierwszy w historii do polskiego Maratonu dołączyliśmy sprawy polskie.

– Przymusowemu wysiedleniu społeczności Romów rumuńskich z Wrocławia sprzeciwiamy się już od jakiegoś czasu. Podobnie – od dłuższego czasu domagamy się ujawnienia prawdy i rozliczenia winnych tajnych więzień CIA w Polsce. Oba przypadki dołączyliśmy do Maratonu, gdyż ważne jest dla nas odniesienie do lokalnej sytuacji oraz wskazywanie na naruszenia praw człowieka w Polsce. Liczymy na większą skuteczność tych apeli podczas Maratonu – powiedziała Draginja Nadaždin, Dyrektorka Amnesty International Polska. – Ze względu na ostatnie wydarzenia na Ukrainie zdecydowaliśmy się na dołączenie do Maratonu sprawy w obronie pokojowych demonstrantów z Kijowa.

Maraton Pisania Listów odbędzie się jednocześnie w rekordowej liczbie ponad 400 miejscach w całej Polsce i w około 60 krajach na całym świecie. W Warszawie będziemy pisać m.in. w Barze Studio (Teatr Studio) na Pl. Defilad 1. Uroczyste rozpoczęcie Maratonu z udziałem przedstawicieli społeczności Romów rumuńskich z Wrocławia odbędzie się 14 grudnia o godzinie 12:00. Już o 14:30 odbędzie się spotkanie z polskimi adwokatami osób posiadających status pokrzywdzonych w śledztwie w sprawie tajnych więzień CIA w Polsce. Przewidujemy także gry o prawach człowieka, warsztaty antydyskryminacyjne i dużo czasu na pisanie listów.

Co roku dzięki Maratonowi Pisania Listów udaje się realnie wpłynąć na poprawę sytuacji kilku bądź kilkunastu osób, których prawa człowieka zostały złamane.

– Co roku przekonujemy się, że nasze listy potrafią zmienić sytuację bohaterów i bohaterek Maratonu. Maraton Pisania Listów to akcja, podczas której jednoczymy się w walce o prawa człowieka na całym świecie. Te listy są naprawdę skuteczne – mówi Draginja Nadaždin.

W ubiegłym roku w ponad 230 miejscach w całej Polsce napisano 189 103 listów. Maraton Pisania Listów to największe w Polsce wydarzenie angażujące tak dużą ilość ludzi w obronę praw człowieka.

Szczegółowy opis sylwetek osób, w sprawie których będziemy w tym roku pisać, znajduje się na stronie www.amnesty.org.pl/maraton. Opisy te będą również dostępne dla wszystkich uczestników Maraton Pisania Listów w miejscach, w których się on odbędzie.

Bohaterowie i bohaterki tegorocznego Maratonu
Gdzie piszemy?
Więcej o Maratonie

Żądamy natychmiastowego zakończenia ataków na ludność cywilną Ukrainy!

Powiązany temat

Polska: „Przyjechaliśmy tu, nie chcieli nas wpuścić”. Romowie z Ukrainy traktowani jak niechciani uchodźcy

Powiązany temat

Iran: Społeczność międzynarodowa musi pilnie podjąć odpowiednie kroki w obliczu brutalnego tłumienia demonstracji po śmierci Mahsy Amini