Rusza Maraton Pisania Listów Amnesty International – Amnesty International

Rusza Maraton Pisania Listów Amnesty International

Już w najbliższy weekend Polacy będą mogli pomóc więźniom sumienia i innym osobom narażonym na łamanie praw człowieka na całym świecie. Wystarczy przyjść na Maraton Pisania Listów organizowany przez Amnesty International.

Więźniowie obozów pracy w Korei Północnej, więzień sumienia z Indonezji, 20-letni bloger z Azerbejdżanu więziony za wpisy na facebooku oraz Jemenka skazana na śmierć to tylko niektóre z osób, którym będzie można pomóc podczas zbliżającego się Maratonu Pisania Listów Amnesty International.

Maraton Pisania Listów odbywa się co roku w okolicach 10 grudnia, kiedy świętujemy Międzynarodowy Dzień Praw Człowieka. W tym roku Maraton Pisania Listów odbędzie się już po raz dwunasty w dniach 10-11 grudnia. W czasie Maratonu przez 24 godziny non stop pisane są ręcznie listy w obronie kilkunastu konkretnych osób lub grup osób, których prawa człowieka zostały złamane.

“Razem mamy siłę, możemy zmienić świat. Maraton Pisania Listów jest tego dowodem. Te listy są naprawdę skuteczne. Szacujemy, że nasze listy pomagają w ponad 30% przypadków, chociaż tak naprawdę nie liczby są tutaj najważniejsze, warto pisać dla uratowania nawet jednej osoby,” mówi Natalia Olchawa, koordynatorka Maratonu Pisania Listów.

Maraton Pisania Listów odbędzie się jednocześnie w około 200 miejscach w całej Polsce i w 80 krajach na całym świecie. Centrum Maratonu Pisania Listów, jak w latach ubiegłych, będzie się znajdować w Teatrze Dramatycznym w PKiN, gdzie zapraszamy wszystkich mieszkańców Warszawy. Uroczyste rozpoczęcie Maratonu odbędzie się o godzinie 12.00, a na 17.00 zaplanowane jest wręczenie nagrody specjalnej dla Ewy Siedleckiej za całokształt pracy dziennikarskiej na rzecz praw człowieka. Około 17:15 przewidziana jest wideokonferencja z Andrzejem Poczobutem na Białorusi, który opowie o tym, dlaczego tak ważne jest pisanie listów.

Co roku dzięki Maratonowi Pisania Listów udaje się realnie wpłynąć na poprawę sytuacji kilku bądź kilkunastu osób, których prawa człowieka zostały złamane. W zeszłym roku, w wyniku naszej akcji pomogliśmy m.in. Eminowi Mili, blogerowi z Azerbejdżanu i Femiemu Petersowi, działaczowi opozycyjnemu z Gambii.

W ubiegłym roku, w ponad 200 miejscach w całej Polsce napisano 145 000 listów. Jest to największe w Polsce wydarzenie angażujące tak dużą ilość ludzi w obronę praw człowieka.

Szczegółowy opis sylwetek osób, w sprawie których będziemy w tym roku pisać podczas Maratonu Pisania Listów znajduje się na stronie www.amnesty.org.pl. Wersja papierowa będzie również dostępna dla wszystkich w miejscach, w których odbędzie się Maraton Pisania Listów.

O Amnesty International

Amnesty International jest międzynarodowym ruchem ludzi działających od 50 lat na rzecz poszanowania praw człowieka. Funkcjonuje na terytorium ok. 150 państw i terytoriów, zrzesza ponad 3 mln członków i członkiń na całym świecie. Prowadzimy kampanie przeciwko ciężkim naruszeniom praw człowieka. Naszą wizją jest świat, w którym każda osoba będzie mogła w pełni korzystać z wszystkich prawa zawartych w Powszechnej Deklaracji Praw Człowieka i innych międzynarodowych standardach praw człowieka. W 1977 roku AI została uhonorowana Pokojową Nagrodą Nobla.

Żądamy natychmiastowego zakończenia ataków na ludność cywilną Ukrainy!

Powiązany temat

Rada Bezpieczeństwa ONZ musi priorytetowo zająć się odpowiedzialnością Rosji za zbrodnie wojenne w Ukrainie

Powiązany temat

ONZ przyjęła rezolucję uznającą dostęp do czystego i zdrowego środowiska za prawo człowieka