Ruszają zgłoszenia do Pióra Nadziei 2016 – Amnesty International

Ruszają zgłoszenia do Pióra Nadziei 2016

Do 10 listopada każdy może zgłaszać kandydatów i kandydatki do nagrody medialnej Amnesty International. Uroczyste wręczenie odbędzie się 10 grudnia podczas finału Maratonu Pisania Listów w Warszawie.

Nagrodę otrzyma osoba, która swoją pracą medialną w Polsce przyczyniła się do ochrony i promocji praw człowieka. Kandydatów i kandydatki do nagrody mogą zgłaszać osoby indywidualne, redakcje, organizacje pozarządowe lub firmy. Zgłoszenia należy wysyłać na e-mail rzecznik@amnesty.org.pl z krótkim uzasadnieniem kandydatury. Po 10 listopada Amnesty International razem z Radą Programową Stowarzyszenia wybierze osoby nominowane do nagrody, a następnie na tydzień przed wręczeniem nagrody ogłoszony zostanie zwycięzca.

Od 2002 roku Amnesty International wręczała Pióro Nadziei za najlepszy tekst o prawach człowieka opublikowany w języku polskim w prasie lub Internecie. Od 2015 r. zmieniono formułę nagrody. Nagradzane są osoby, które zwracają uwagę opinii publicznej na przypadki łamania praw człowieka, odznaczają się społecznym zaangażowaniem w swojej pracy medialnej, przyczyniają się do pozytywnej zmiany na rzecz przestrzegania praw człowieka. Laureatami nagrody mogą zostać dziennikarze/ dziennikarki, ale także  osoby pracujące z mediami, np. pisarze, blogerzy, twórcy kampanii medialnych.

Wśród laureatów i laureatek Pióra Nadziei od 2002 r. znaleźli się: Bartosz Goszczyński, Witold Szabłowski, Magdalena Grzebałkowska, Krystyna Kurczab-Redlich, Natalia Bloch, Maria Kruczkowska, Tomasz Kwaśniewski, Jacek Żakowski, Bartek Dobroch, Joanna Podgórska, Agnieszka Fiedorowicz, Katarzyna Kwiatkowska, Michał Majewski, Paweł Reszka, Justyna Kopińska i Bartosz T. Wieliński. W 2015 roku nową nagrodę przyznano Wojciechowi Tochmanowi.

W Radzie Programowej Stowarzyszenia Amnesty International, która podejmie ostateczną decyzję o zwycięzcy, zasiadają: Jacek Białas (prawnik z Helsińskiej Fundacji Praw Człowieka); Beata Faracik (Prezeska Polskiego Instytutu Praw Człowieka i Biznesu); Witold Klaus (Prezes Stowarzyszenia Interwencji Prawnej); Mikołaj Pietrzak (adwokat, szef Komisji Praw Człowieka przy Naczelnej Radzie Adwokackiej); Marzanna Pogorzelska (wykładowczyni akademicka, edukatorka praw człowieka); Katarzyna Szymielewicz (Prezeska Fundacji Panoptykon), Krzysztof Śmiszek (Prezes Polskiego Towarzystwa Prawa Antydyskryminacyjnego).

Regulamin konkursu.

Na zdjęciu od lewej Adam Bodnar (Rzecznik Praw Obywatelskich), Draginja Nadażdin (dyrektorka Amnesty International) i Wojciech Tochman laureat Pióra Nadziei 2015. Fot. Grzegorz Żukowski.

Uratujmy rosyjską artystkę uwięzioną za antywojenny protest

11974