Rzeszów: Seminarium – jak pisać na rzecz równości?

Jeśli chcesz dowiedzieć się w jaki sposób używany przez nas język może być narzędziem zmiany społecznej oraz chcesz rozpocząć współpracę z Amnesty International w obszarze antydyskryminacji, zapraszamy do udziału w seminarium, które odbędzie się 20 lutego w Rzeszowie.

Chcemy aby aktywiści i aktywistki NGO, dziennikarze i dziennikarki, a także blogerzy i blogerki działali razem, zrozumieli przyczyny dyskryminacji oraz zmobilizowali swoje lokalne społeczności do przeciwstawienia się jej. Dlatego zapraszamy wszystkie zainteresowane osoby na spotkanie będące częścią projektu edukacyjnego „Razem mamy siłę: STOP DYSKRYMINACJI!”

PROGRAM SPOTKANIA obejmuje następujące zagadnienia:

• wstęp do praw człowieka, co to jest dyskryminacja?
  • jak identyfikować zachowania i problemy dyskryminacyjne
  • media jako narzędzie zmiany – rozwiązywanie problemów związanych z dyskryminacją w środowisku lokalnym
  • dyskryminacja a język
  • jak pisać o dyskryminacji, jak współpracować z osobami jej doświadczającymi

OSOBY PROWADZĄCE:
PIOTR SKRZYPCZAK – Politolog, specjalista z zakresu problematyki praw człowieka i przeciwdziałania dyskryminacji. Współautor podręczników i publikacji z tego zakresu.

INFORMACJE ORGANIZACYJNE:
seminarium rozpocznie się o godzinie 10:30, zakończenie przewidziane jest o godzinie 19. Szczegółowe informacje dotyczące programu spotkania oraz miejsca seminarium zostaną przesłane do osób, które prześlą formularz zgłoszeniowy.
W czasie spotkania zapewniamy obiad, przerwy kawowe oraz zwrot kosztów dojazdu dla osób spoza Rzeszowa.

REKRUTACJA:
Aby wziąć udział w seminarium należy wypełnić formularz zgłoszeniowy. Zgłoszenie należy przesłać do dnia 15 lutego. W razie pytań prosimy o kontakt pod adresem mailowym: szkolenia@amnesty.org.pl

Manifest przeciwko nienawiści

Powiązany temat

Poznaj aktywistów i aktywistki grup lokalnych Amnesty International – Dominika Faber