Sąd uwalnia warunkowo jedną członkinię Pussy Riot, dwie pozostałe wciąż za kratkami – Amnesty International

Sprawiedliwości nie stało się zadość - stwierdziło Amnesty International po dzisiejszym wyroku sądu w Moskwie, który zwolnił warunkowo Jekaterinę Samucewicz, ale podtrzymał wyrok na Nadieżdie Tolokonnikowej i Marii Aliochinej.

– Każda decyzja, która skraca niesłuszne uwięzienie tych trzech kobiet jest mile widziane. Ale nie można dać się zwieźć. Dzisiaj sprawiedliwości nie stało się zadość.

Ponadto w ostatnich miesiącach rząd Rosji wprowadził szereg nowych restrykcji ograniczających wolność wypowiedzi. Tymczasem dzisiejszy wyrok pokazuje, że rosyjskie sądownictwo nie jest skłonne chronić tych praw – mówi David Diaz-Jogeix, Wice-dyrektor programu Amnesty International ds. Europy i Azji Centralnej.

– Przede wszystkim trzy członkinie Pussy Riot nie powinny być w ogóle sądzone. Nadieżda Tolokonnikowa, Maria Aliochina i Jekaterina Samucewicz powinny zostać wypuszczone natychmiast i bezwarunkowo – stwierdza David Diaz-Jogeix.

Amnesty International uznaje je za więźniów sumienia. Trzy członkinie Pussy Riot zostały skazane wyłącznie z powodu pokojowego korzystania z wolności słowa.

Podpisz się pod petycją o uwolnienie Pussy Riot.

Uwolnijmy Białoruskiego opozycjonistę Pawła Sewiaryńca!

Powiązany temat

Armenia/Azerbejdżan: Konflikt o Górski Karabach przyczyną wieloletniego cierpienia osób starszych – nowe raporty

Powiązany temat

Konkurs filmów o prawach człowieka i debata “Obcy w swoim domu. Palestyńczycy a Izrael” – Amnesty na festiwalu filmów dokumentalnych Millennium Docs Against Gravity