Słowacja wciąż nie zapewnia równego dostępu do edukacji romskim uczniom – Amnesty International

Słowacja wciąż nie zapewnia równego dostępu do edukacji romskim uczniom

To haniebne i bezprawne, że słowacki rząd wciąż nic nie robi w sprawie segregacji tysięcy romskich dzieci - podkreśla Amnesty International w opublikowanym dzisiaj raporcie. Tysiące romskich dzieci na Słowacji znowu zaczyna nowy rok szkolny w oddzielnych szkołach i klasach.

– Najwyższy czas, żeby władze Słowacji zakończyły praktykę segregacji w szkołach i zrozumiały, że mają obowiązek zapewnić wszystkim dzieciom w kraju równy dostęp do dobrej edukacji. W przeciwnym razie życie tych dzieci będzie naznaczone przez gorsze wykształcenie, poniżenie i odizolowanie od reszty społeczeństwa – powiedziała Draginja Nadaždin, Dyrektorka Amnesty International.

Briefing  Amnesty International Niespełnione Obietnice: Problem segregacji romskich uczniów na Słowacji ujawnia nieustanne i przemilczane pasmo porażek słowackich władz w walce z wieloletnią dyskryminacją Romów w systemie szkolnictwa.

Według statystyk Programu Rozwoju Narodów Zjednoczonych z 2012 r. około 43% Romów w zwykłych szkołach zostało przyjętych do klas z etnicznym podziałem. Przez to, że słowacki rząd nie wprowadził powszechnej narodowej reformy, toleruje on tym samym bezprawną dyskryminację na tle etnicznym w szkołach.

– Nie akceptuję segregacji. Moje dziecko powinno otrzymać takie samo wykształcenie jak inne dzieci – powiedziała Amnesty International romska matka z miejscowości Levoca.

30 października 2012 Sąd Regionalny w Prešovie we wschodniej Słowacji dał społeczności romskiej iskierkę nadziei. Sąd uznał umieszczanie romskich uczniów szkoły podstawowej w osobnych klasach za pogwałcenie ustawy antydyskryminacyjnej i naruszenie ludzkiej godności. Szkole nakazano zmienić rozmieszczenie romskich uczniów w klasach od początku roku szkolnego 2013/2014.

Ta sprawa pokazała brak zrozumienia, czym jest dyskryminacja i segregacja w poszczególnych szkołach i wśród lokalnych władz. Brak jest także dodatkowych funduszy na reformę, która mogłaby pomóc odmiennym etnicznie i społecznie uczniom i zapewnić im równe wykształcenie.

– Żeby szkoła w miejscowości Šarišské Michalany wykonała postanowienie sądu, władze muszą wesprzeć ją, dając jasne wytyczne i dodatkowe środki finansowe – powiedziała Draginja Nadaždin. – To zachęci inne szkoły do zerwania z etniczną segregacją. Byłby to także sygnał dla reszty społeczeństwa, że segregacja etniczna nie będzie tolerowana. – Na słowackim rządzie ciąży teraz odpowiedzialność, by poprzez reformę powszechną i wsparcie dla kluczowych elementów systemu szkolnictwa zapewnić prawo do edukacji bez dyskryminacji.

Powszechna i nieustająca segregacja romskich uczniów na Słowacji ma także inne konsekwencje. Słowackie władze łamią też tym samym międzynarodowe prawo praw człowieka i prawodawstwo antydyskryminacyjne UE. Komisja Europejska ma obowiązek i narzędzia, by upewnić się, że Państwa Członkowskie dostosują się do prawa UE, poprzez m.in. wszczęcie postępowań w sprawie trwających naruszeń.

– Już czas, żeby Komisja Europejska określiła swój stosunek i podjęła czynności wobec takich krajów jak Słowacja, gdzie rząd nie powstrzymuje powszechnej i ogólnoustrojowej segregacji, na którą nie ma już miejsca w Europie XXI wieku. Segregacja jest całkowicie sprzeczna z prawem europejskim i zasadami poszanowania praw człowieka i podstawowych wolności, na których Unia Europejska szczyci się, że została zbudowana – powiedziała Draginja Nadaždin.

Oddaj głos na Polskę i Europę oparte na szacunku i równości!

Powiązany temat

Polska: „Przyjechaliśmy tu, nie chcieli nas wpuścić”. Romowie z Ukrainy traktowani jak niechciani uchodźcy

Powiązany temat

Rosja: Ponad 1300 demonstrantów zatrzymanych po ogłoszeniu poboru wojskowego