Salil Shetty następnym Sekretarzem Generalnym Amnesty International – Amnesty International

Salil Shetty następnym Sekretarzem Generalnym Amnesty International

Amnesty International nominowała Salila Shetty’ego na stanowisko nowego Sekretarza Generalnego Amnesty International. Shetty jest obywatelem Indii. Przez ostatnie 6 lat był dyrektorem Kampanii Milenijnej ONZ, a wcześniej szefem walczącej z ubóstwem organizacji pozarządowej ActionAid.

-Cieszymy się, że Salil dołączy do nas i będzie prowadził Amnesty International, kiedy ponawiamy nasze działania na rzecz zakończenia niesprawiedliwości – prowadząc kampanie na rzecz więzionych za przekonania, więźniów z cel śmierci, a także tych, którym odmawia się praw, bo żyją w ubóstwie- – powiedział Peter Pack, przewodniczący Komitetu Wykonawczego AI (międzynarodowego zarządu organizacji).

-Kiedy zbliżamy się do swoich 50. urodzin, mamy ambitne plany rozszerzenia naszej działalności, zwłaszcza w regionie Globalnego Południa, a Salil ma znaczące osiągnięcia w mobilizowaniu ludzi, społeczeństwa obywatelskiego, rządów i organizacji międzynarodowych do walki o godność i prawa człowieka. Z pewnością jest właściwą osobą, która poprowadzi Amnesty przez następny etap naszej pracy- – dodał Peter Pack.

-Czuję się zaszczycony, obejmując to stanowisko w czasach, kiedy świat potrzebuje praw człowieka bardziej niż kiedykolwiek-, powiedział Salil Shetty.

Salil Shetty rozpocznie pracę w czerwcu 2010. Jest następcą Irene Khan, która zakończy osiem lat sprawowania funkcji Sekretarz Generalnej AI 31 grudnia 2009.