Salwador: kobieta uwięziona za poronienie wolna

Decyzja sądu o zwolnieniu kobiety, która spędziła cztery lata w więzieniu w Salwadorze za poronienie, jest wielkim zwycięstwem praw człowieka.

María Teresa Rivera, 33-letnia kobieta, została skazana w 2011 roku na 40 lat pozbawienia wolności za „poważne zabójstwo”, po tym jak poroniła.

– Zwolnienie Marii Teresy jest kolejnym krokiem w stronę sprawiedliwości w kraju, w którym kobiety traktowane są jak obywatele drugiej kategorii – powiedziała Weronika Rokicka, koordynatorka kampanii w Amnesty International. – Maria nie powinna być zmuszona spędzić choćby sekundy za kratkami. Jej zwolnienie musi być motorem zmian w Salwadorze, gdzie dziesiątki kobiet skazywane są na więzienie przez absurdalne prawo antyaborcyjne, które nie robi nic prócz stawiania żyć tysięcy kobiet i dziewcząt w niebezpieczeństwie.

Maria Teresa została zaaresztowana w szpitalu, po tym jak jej teściowa znalazła ją w łazience prawie nieprzytomną i mocno krwawiącą. Pracownicy szpitala donieśli na nią policji i oskarżyli o próbę aborcji.

Podczas procesu, jeden z szefów Marii zeznawał przeciw niej, mówiąc, że wiedziała ona, że jest w ciąży już w styczniu 2011 roku. To jednak oznaczałoby, że do czasu poronienia trwałaby ona aż 11 miesięcy. Te skandaliczne zaznania stanowiły jeden z dowodów obciążających kobietę.

Dzisiejsze uwolnienie nastąpiło po tym, jak sędzia orzekł, że nie było wystarczających dowodów, by udowodnić jej winę.

Idąc za zmianą w prawie z 1998 roku aborcja w Salwadorze została zakazana w każdym przypadku- nawet jeśli jest ona wynikiem gwałtu, kazirodztwa lub jeśli zagraża życiu kobiety. Zmiana w prawie doprowadziła do złego stosowania przepisów, przez które każda kobieta mająca komplikacje podczas ciąży jest traktowana jak kryminalisytka. Kobiety ubogie i słabo wykształcone są szczególnie narażone na niesprawiedliwy proces.

Dowiedz się więcej:
– Raport Na krawędzi życia i śmierci – przemoc wobec kobiet i całkowity zakaz aborcji w Salwadorze
Co przyniósł Salwadorowi całkowity zakaz aborcji

Manifest: Moje ciało a prawa człowieka

Powiązany temat

Polska: Prawo kryminalizujące edukację seksualną „lekkomyślnie regresywne”

Powiązany temat

Amnesty International – konieczna jest zmiana definicji gwałtu w Polsce