“Scena ciszy” najlepszym filmem o prawach człowieka – Amnesty International

“Scena ciszy” najlepszym filmem o prawach człowieka

Dokument "Scena ciszy" Joshuy Oppenheimera otrzymał w tym roku nagrodę Amnesty International na najlepszy film o prawach człowieka na 12. Docs Against Gravity Film Festival.

Specjalną statuetkę oraz 3000 euro przyznało jury w składzie:

• Draginja Nadaždin (przewodnicząca) – dyrektorka Amnesty International;
  • Mirosław Chojecki – wykładowca, producent, reżyser, scenarzysta;
  • Tadeusz Sobolewski – krytyk filmowy, publicysta Gazety Wyborczej.

W uzasadnieniu przyznania nagrody Joshuy Oppenheinmerowi za “Scenę ciszy” (“The look of silence”) jury napisało:

“Film pokazuje bolesny obraz bezkarności za potworne zbrodnie popełnione w Indonezji 50 lat temu i w dyskretny sposób maluje odwagę i wewnętrzną siłę głównego bohatera, który nie ustaje w odkrywaniu prawdy o zamordowanym w tym czasie bracie. Bohater w towarzystwie kamery stawia czoło ludziom, którzy odpowiadają za te zbrodnie. Nie okazują oni żadnej skruchy z powodu muru milczenia panującego w społeczeństwie. Na naszych oczach odbywa się nie tylko proces odkrywania prawdy, ale również przekonywanie zbrodniarzy, aby spojrzeli na swoje czyny z perspektywy ofiary i jej bliskich. Film pozostawia nas z uniwersalnym przesłaniem, że upływający czas nie unieważni i nie ukryje zbrodni, a przełamanie milczenia jest pierwszym krokiem do zakończenia bezkarności i wyjścia z traumy”.

Jury przyznało także wyróżnienia specjalne obrazom “Yes Meni idą na rewolucję” (“The Yes Men Are Revolting”) w reż. Andy’ego Bichlbauma, Mike’a Bonanno i Laury Nix oraz “Kadencja” (“The Term”) w reż. Pawła Kostomarowa, Aleksieja Piwowarowa i Aleksandra Rastorgujewa.

Żądamy natychmiastowego zakończenia ataków na ludność cywilną Ukrainy!