Przekaż

podatku
WALCZYMY O ZMIANĘ PRAWA, ABY ZATRZYMAĆ PRZEMOC WOBEC KOBIET!

# Sprawcy przemocy muszą być izolowani
# Osoby pokrzywdzone powinny otrzymać pomoc
# Konwencja musi zostać wdrożona

Sędziowie nadzieją państwa prawa

Prezydent Andrzej Duda, podpisując rażąco sprzeczne z prawem międzynarodowym ustawy o Krajowej Radzie Sądownictwa i Sądzie Najwyższym, nie wypełnił swojej roli strażnika konstytucyjnych wartości i rozwiał nadzieje, pokładane w nim przez tysiące obywateli.

Prawo do sprawiedliwego, niezależnego sądu w Polsce jest w bezpośrednim niebezpieczeństwie.

– Pozostaje nam nadzieja, że sędziowie przetrwają ten czas próby i będą nadal orzekać zgodnie z rotą składanego ślubowania, utrzymując zaufanie obywateli do swojej bezstronności i niezawisłości. To od nich zależy przyszłość wymiaru sprawiedliwości – powiedziała Draginja Nadaždin, dyrektorka Amnesty International w Polsce.

Projekty ustaw zostały negatywnie ocenione przez Komisję Wenecką, środowisko sędziowskie, konstytucjonalistów, ekspertów prawa i organizacje społeczne, a tysiące obywateli wyszły na ulice, by zaprotestować przeciwko upolitycznianiu wymiaru sprawiedliwości. W ramach Unii Europejskiej zostały wszczęte przeciwko Polsce procedura kontroli praworządności oraz procedura dyscyplinująca. Sposób prac nad ustawami pozostawał w całkowitej sprzeczności z powszechnie uznanymi standardami tworzenia prawa.

Prawo do bezstronnego sądu zagrożone!

Powiązany temat

Zaostrzenie prawa aborcyjnego będzie miało tragiczne skutki dla praw kobiet i dziewcząt w Polsce