Seminarium dla nauczycieli i nauczycielek – Amnesty International

Seminarium dla nauczycieli i nauczycielek

17-18 października w Warszawie Amnesty International organizuje szkolenia w ramach projektu "Szanuj moje prawa, szanuj moją godność. Prawa seksualne i reprodukcyjne są prawami człowieka".

W ramach kampanii “Moje ciało a prawa człowieka” Amnesty International stworzyła podręcznik dotyczący praw seksualnych i reprodukcyjnych. Poszczególne części materiału dotyczą treści takich jak:

• budowanie bezpiecznej przestrzeni, zaufania w grupie
  • podstawowe informacje o płci i seksualności
  • wprowadzenie do kultury, płci i praw człowieka
  • prawa seksualne i reprodukcyjne w prawie międzynarodowym
  • podejmowanie działań na rzecz praw seksualnych i reprodukcyjnych

Seminarium ma umożliwić osobom uczestniczącym praktyczne zapoznanie się z podręcznikiem i ułatwić jego wykorzystanie podczas współpracy z Amnesty International po szkoleniu. Warsztaty oprócz wartości edukacyjnej umożliwiają podejmowanie działania na rzecz praw seksualnych i reprodukcyjnych.

OSOBY UCZESTNICZĄCE:

Szkolenie jest przeznaczone zarówno dla nauczycieli i nauczycielek związanych z Amnesty International, jak i takich, którzy/które nie pracowały z nami wcześniej, ale są zainteresowane współpracą w tym temacie.

ZASADY WSPÓŁPRACY:

• udział w całości szkolenia w dniach 17-18 października 2015 r.
  • zorganizowanie i przeprowadzenie minimum 2 warsztatów ( 1 warsztat ok. 1,5 godziny) z wykorzystaniem podręcznika do końca roku kalendarzowego, najlepiej w trakcie Tygodnia Edukacji Globalnej 16-22 listopada
  • możliwość kontynuacji współpracy w tym temacie i w innych dotyczących praw człowieka

CO OFERUJEMY:

• 2-dniowe bezpłatne szkolenie w Warszawie w dn. 17-18 października.
  • zapewniamy nocleg, wyżywienie i zwracamy koszty dojazdu transportem publicznym (pociąg II klasa)
  • egzemplarz podręcznika “Szanuj moje prawa, szanuj moją godność. Prawa seksualne i reprodukcyjne są prawami człowieka”
  • wsparcie merytoryczne przy prowadzeniu warsztatów

KWESTIE ORGANIZACYJNE:

• Szkolenie odbędzie się w Warszawie w dn. 17 października (godz. 11-19.) i 18 października (godz. 9-15.)
  • Udział w szkoleniu jest bezpłatny
  • W czasie szkolenia zapewniamy wyżywienie wegetariańskie
  • Potwierdzenie udziału w szkoleniu oraz informacje organizacyjne związane z lokalizacją sali szkoleniowej oraz miejsca noclegowego, zostaną rozesłane po zakończeniu rekrutacji do dnia 9 października

ZGŁOSZENIA:

Osoby zainteresowane prosimy o zapoznanie z zasadami współpracy oraz o wypełnienie ankiety zgłoszeniowej.
Prosimy o przesyłanie zgłoszeń do dnia 8 października

W razie pytań prosimy o kontakt pod adresem mailowym: szkolenia@amnesty.org.pl Seminarium jest realizowane w ramach projektu “Szanuj moje prawa, szanuj moją godność. Prawa seksualne i reprodukcyjne są prawami człowieka” współfinansowanego w ramach programu polskiej współpracy rozwojowej Ministerstwa Spraw Zagranicznych RP

Stań w obronie Justyny wspierającej osoby potrzebujące aborcji!

Powiązany temat

Konkurs filmów o prawach człowieka i debata “Obcy w swoim domu. Palestyńczycy a Izrael” – Amnesty na festiwalu filmów dokumentalnych Millennium Docs Against Gravity

Powiązany temat

„Lex Woś” − poselski projekt ustawy o transparentności finansowania organizacji pozarządowych − uwagi organizacji pozarządowych