Senada – epizod z życia zbieracza złomu – Amnesty International

Senada – epizod z życia zbieracza złomu

Film Danisa Tanovicia "Senada", przejmujący obraz z życia Romów w Bośni i Hercegowinie, już od 22 listopada w kinach.

Ten film jest do głębi autentyczny. Jego ascetyczna forma i precyzyjny montaż uwodzą niczym pierwsze filmy “Dogmy”, ale naturszczyki – Nazif i Senada, bośniaccy Romowie, którzy opowiadają swoją własną historię – sprawiają, że punkt ciężkości przesuwa się do dokumentu. Nazif wycina drzewo, by móc napalić w piecu, złomuje samochody, by przynieść do domu tak potrzebne pieniądze. Senada pierze, piecze ciasto, zajmuje się dziećmi. Brak autorskiego komentarza tylko wzmaga tragizm bohaterów, gdy okazuje się, że Senada pilnie potrzebuje operacji.

Nazif zrobi wszystko, by pomóc swojej żonie. Srebrny Niedźwiedź w Berlinie i amnestyjny patronat nad filmem pokazują, że nie jest sam w walce o jej prawa.

Najnowszy film zdobywcy Oscara za “Ziemię niczyją” Danisa Tanovicia! Film zachwycił krytyków ostatniego Międzynarodowego Festiwalu w Berlinie, zdobywając Srebrnego Niedźwiedzia z reżyserię oraz dla Najlepszego Aktora.

Reżyseria: Danis Tanović.
Zdjęcia: Erol Zubcevic.
Występują: Nazif Mujic, Senada Aliminovic, Semsa Mujic.
Gatunek: dramat.
Produkcja: Francja, Słowenia, Bośnia i Hercegowina 2013.
Czas: 75 min.

Polub stronę filmu na Facebooku.

Oddaj głos na Polskę i Europę oparte na szacunku i równości!