„Serbka” z nagrodą Amnesty International za najlepszy film o prawach człowieka!

Amnesty International wręczyła nagrodę dla najlepszego filmu o prawach człowieka na 16. Festiwalu Filmowym Millennium Docs Against Gravity. Nagrodę otrzymał film „Serbka” w reżyserii Nebojsy Slijepcevicia.

Zwycięski tytuł został wybrany spośród obrazów, które dostarczają wiedzy o przysługujących nam wszystkim prawach człowieka i o tym, że wciąż w wielu miejscach na świecie są one łamane.

Jury konkursowe, w składzie:

Draginja Nadaždin – dyrektorka Amnesty International Polska
Paweł Łoziński – reżyser filmów dokumentalnych
Jakub Majmurek – publicysta, krytyk filmowy

w uzasadnieniu swojej decyzji napisało:

„Film <<Serbka>> może posłużyć jako ilustracja słów Tadeusza Kantora <<do teatru nie wchodzi się bezkarnie>>. Dokument przedstawia zapis pracy Olivera Frljicia (chorwacki dramatopisarz i reżyser teatralny, w Polsce znany m.in. jako reżyser <<Klątwy>>) nad sztuką, której tematem jest zabójstwo kilkunastoletniej Aleksandry Zec i jej rodziny, motywowane konfliktem chorwacko-serbskim w latach 90. XX wieku. Pełna emocji i konfliktów praca nad sztuką obnaża napięcia i podziały, które ciągle, niespełna 30 lat po zbrodni, rozdzierają chorwackie społeczeństwo. Bohaterowie filmu, osoby różnej narodowości, stają się w nieintencjonalny sposób głównymi bohaterami dramatu.

Twórcom <<Serbki>> udało się znaleźć filmową formę, zdolną uchwycić specyfikę twórczego procesu Frjlicia, oraz społeczne reakcje, do jakich prowokuje jego odważna sztuka i konfrontacja ze zbrodnią.

Film stanowi nie tylko zapis ciągle trwającej traumy po wojnie domowej i motywowanej narodową nienawiścią zbrodni, ale pokazuje także to, jak sztuka pozwala czasami wykonać konieczny terapeutyczny proces. Przed kamerą, na naszych oczach, ożywają nieprzepracowane zbiorowe traumy i indywidualne lęki. Przyglądając się procesowi prób i nie wychodząc z przestrzeni teatru przeżyliśmy razem z uczestnikami tego przedstawienia bolesny i trudny, ale w finale oczyszczający proces.

Jury przyznało także jedno wyróżnienie dla filmu „Czarne słońca” w reżyserii Julien Elie:

„<<Czarne słońca>> w reżyserii Julien Elie to film ukazujący Meksyk zmagający się z rekordową liczbą zaginięć i zabójstw, zwłaszcza wśród kobiet. Film eksploruje różne poziomy problemu, który ma swoje źródło nie tylko we wszechobecnej przestępczości narkotykowej, ale także w handlu ludźmi, mizoginistycznej kulturze kraju, oraz wszechogarniającej korupcji. Widzimy państwo praktycznie zrośnięte ze zorganizowaną przestępczością, gdzie konstytucja i inne prawa nie są często warte więcej, niż papier, na którym zostały zapisane. Trwający ponad dwie godziny film pokazuje skalę problemu, jego przytłaczającą powtarzalność i monotonię. Na docenienie zasługuje zarówno formalna dyscyplina filmu, szerokość researchu, jak i odwaga reżyserki i bohaterów filmu w konfrontowaniu się z tym tematem”.

Filmy „Czarne słońca” i „Serbka” będzie można obejrzeć w trakcie festiwalu w warszawskiej Kinotece, 18 maja o godzinie 13:30 i 19:00.

O konkursie Amnesty International na festiwalu Millennium Docs Against Gravity:

Wybierając film, który zwycięży w konkursie, zwracamy uwagę na te dokumenty, które w rzetelny sposób opisują otaczającą nas rzeczywistość, pokazują aktualne problemy i przemiany społeczne, nie zapominając przy tym o indywidualnej perspektywie bohaterów. Film to niezwykłe medium, które może nie tylko poruszać i bawić, ale też kształtować postawy i zachęcać do działania. Twórcy filmów dokumentalnych poświęconych prawom człowieka, to osoby, które korzystają z tego medium ze szczególną uważnością, przyczyniając się do zwiększania świadomości o sytuacji praw człowieka na świecie. Nagroda w konkursie Amnesty International jest podziękowaniem za ich pracę.

Wszystkie filmy w konkursie Amnesty International>>>

Więcej informacji na stronie festiwalu>>>

Manifest przeciwko nienawiści

Powiązany temat