Skazanie Dereka Chauvina to sprawdzian dla rozliczania z naruszeń. Reforma policji nadal potrzebna – Amnesty International

W odpowiedzi na uznanie Dereka Chauvina za winnego morderstwa w związku ze śmiercią George’a Floyda Amnesty International USA (AIUSA) wydała następujące oświadczenie:

“Dzisiaj ława przysięgłych uznała Dereka Chauvina za odpowiedzialnego za działania będące symbolem zepsucia systemu policyjnego. Nikt nie powinien się spodziewać, że spotkanie z organami ścigania zakończy się śmiercią. A jednak dla George’a Floyda – i zbyt wielu innych osób – tak właśnie się stało. Funkcjonariusze używający nadmiernej siły, niezależnie od skutku, jaki wywołają, muszą stanąć przed sądem. Tak jak dziś na sali sądowej w Minneapolis”, powiedział Paul O’Brien, dyrektor wykonawczy AIUSA.

“Prawda jest taka, że sytuacja, w której Derek Chauvin zostaje pociągnięty do odpowiedzialności za zabicie George’a Floyda, jest wyjątkiem, a nie regułą” – Paul O’Brien, dyrektor wykonawczy AIUSA.

“Oprócz naszych praw człowieka do równej ochrony prawnej, bezpieczeństwa i życia, mamy też prawo do wolności od dyskryminacji w kontaktach z organami ścigania. Ten wyrok nie wystarczy, ponieważ tragiczna śmierć George’a Floyda aż nazbyt wyraźnie pokazała systemowe błędy policji w USA oraz to, że czarne i brązowe społeczności odczuwają najbardziej dotkliwie konsekwencje przemocy policyjnej. Prawda jest taka, że sytuacja, w której Derek Chauvin zostaje pociągnięty do odpowiedzialności za zabicie George’a Floyda, jest wyjątkiem, a nie regułą”.

“Oczywiście prawdziwa sprawiedliwość dla George’a Floyda oznaczałaby, że żyłby nadal. Widzieliśmy, jak były policjant Chauvin bezdusznie używał śmiercionośnej siły nawet po zabiciu George’a Floyda, ignorując prośby o zaprzestanie. Nie możemy dłużej tolerować braku odpowiedzialności, gdy chodzi o zabijanie czarnych i brązowych ludzi”, powiedziała Kristina Roth, Starsza Rzeczniczka Programów Sprawiedliwości Karnej w AIUSA. “Derek Chauvin nie tylko odmówił George’owi Floydowi jego praw człowieka, ale także okazał całkowite lekceważenie dla człowieczeństwa George’a Floyda”.

“Musimy uznać rasistowskie fundamenty egzekwowania prawa w tym kraju, jeśli mamy zająć się systemowymi porażkami policji i doprowadzić do znaczącej poprawy bezpieczeństwa publicznego dla tych, którzy historycznie byli nadmiernie nadzorowani. Musi to obejmować zmniejszenie zakresu egzekwowania prawa w życiu codziennym, wyeliminowanie immunitetu, który tworzy barierę dla zadośćuczynienia ofiarom bezprawnego działania policji, demilitaryzację organów ścigania oraz wprowadzenie ścisłych ograniczeń w zakresie stosowania siły”.

Zdjęcie w nagłów: © Amnesty International / Jarek Godlewski

Manifest przeciwko nienawiści

Powiązany temat

Oświadczenie w sprawie zajść w Warszawie w nocy z 7 na 8 sierpnia 2020 r. po zatrzymaniu aktywistki LGBT+, Margot