Słowacja musi zapewnić bezpieczeństwo dziennikarzom

W niedzielę, 25 lutego, policja znalazła dziennikarza śledczego Jána Kuciaka i jego partnerkę, Martinę Kušnírovą, martwych w ich domu niedaleko Bratysławy. Oboje zostali zastrzeleni. Szef policji oświadczył podczas konferencji prasowej 26 lutego, że zabójstwa mogły wiązać się z pracą dziennikarską Kuciaka. Zobowiązał się również do zaangażowania wszystkich dostępnych środków w celu zbadania morderstw.

n Kuciak pisał o sprawach związanych z korupcją, które dotyczyły między innymi polityków partii rządzącej. Jego zabójstwo budzi poważne obawy o bezpieczeństwo dziennikarzy zajmujących się korupcją i niesprawiedliwością.

W odpowiedzi na zabójstwa policja zapewniła, że podejmuje niezbędne środki w celu zapewnienia bezpieczeństwa innym dziennikarzom, istnieją jednak podejrzenia o zaniechania w sprawie Kuciaka. W dniu 7 września 2017 r. dziennikarz złożył zawiadomienie przeciwko osobie rzekomo uwikłanej w korupcję. Kuciak twierdził, że osoba ta groziła mu, że „zniszczy jego dziennikarską karierę” i że „znajdzie na niego haka”. Zgodnie z listem, jaki Kuciak otrzymał od policji 10 października 2017 r., sprawa nadal nie została przydzielona do konkretnego funkcjonariusza. Szef policji powiedział podczas konferencji prasowej, że nie wiedział o złożonym zawiadomieniu.

Amnesty International wzywa słowacką policję i prokuraturę do przeprowadzenia natychmiastowego, dokładnego i niezależnego śledztwa w sprawie zabójstw dziennikarza i jego partnerki. Władze muszą dopilnować, aby winni zostali pociągnięci do odpowiedzialności, a dziennikarze chronieni zgodnie z Europejską Konwencją Praw Człowieka i innymi standardami praw człowieka.

Zdjęcie: copyright TASR/AP

Proszę mnie nie śledzić!

Powiązany temat

Anton Ambroziak zwycięzcą nagrody medialnej Pióro Nadziei 2018

Powiązany temat

Malezja: Zunar – rysownik polityczny i bohater Maratonu Pisania Listów uniewinniony!