Solidarni z Białorusią

Pokaż solidarność z Białorusią #StandWithBelarus
zdjecie sytuacja w bialorusi copyright

Sytuacja w Białorusi

Od czasu wyborów prezydenckich w sierpniu 2020 r. w Białorusi tysiące pokojowych demonstrantów zostało zatrzymanych, wielu było torturowanych, a niektórzy nawet zabici. Reżim prowadzi krwawą walkę z wszelkimi formami sprzeciwu, rzeczywistego lub wymyślonego. Władze zatrzymują i torturują pokojowych demonstrantów, przechodniów, a nawet sprzedawców kwiatów czy emerytów.

Symbolem protestów stała się czerwono-biała flaga, przyjęta jako symbol Białorusi w 1918 r. podczas krótkiego okresu niepodległości. Władze prześladują osoby ubrane na czerwono i biało, jedzące czerwono-białe cukierki, a nawet wieszające czerwono-białą flagę Japonii w mieszkaniu!

Amnesty International przekazała globalną petycję do prezydenta Aleksandra Łukaszenki przeciwko brutalności policji, pod którą podpisało się 191 000 osób z 144 krajów świata. Teraz nadszedł czas, by nasze działania i solidarność skierować bezpośrednio do Białorusinów i Białorusinek, którzy wytrwale walczą o swoje prawa.

Situation in Minsk

Raport o torturach

W naszym nowym raporcie Białoruś: „Nie jesteście ludźmi” znajdziecie wstrząsające relacje masowo zatrzymywanych, pokojowych demonstrantów, którzy doświadczyli tortur. Byli rozbierani do naga, bezlitośnie bici, przetrzymywani w stresujących pozycjach, pozbawieni jedzenia, wody pitnej i opieki lekarskiej przez wiele dni.

Wierzę, że nikt nie powinien być sam. Jesteśmy pierwszym pokoleniem, które dorastało bez lęku przed totalitaryzmem i to my zdefiniujemy przyszłość
Valery, pokojowy protestujący

NAPISZ KILKA SŁÓW WSPARCIA BIAŁORUSINOM i BIAŁORUSINKOM WALCZĄCYM O SWOJE PRAWA

Pokażmy światu, że Białorusini nie są sami! Zmiana w Białorusi jest blisko. Stań się częścią tej zmiany, dołącz do akcji i pozostań z nami w kontakcie. Będziemy Cię informować o wydarzeniach w Białorusi, poznasz historie osób prześladowanych w tym kraju i będziesz mieć okazję wziąć udział w kolejnych akcjach!

Dane osobowe przetwarzamy na podstawie obowiązujących przepisów prawa (m.in. Rozporządzenia UE 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016) w celu wysłania wiadomości solidarności dla Białorusinów i Białorusinek w ramach kampanii "Solidarnii z Białorusią" na czas realizacji działań statutowych. Pamiętaj, że masz prawo dostępu do swoich danych. Możesz zwrócić się do nas z prośbą o ich sprostowanie, usunięcie lub ograniczenia ich przetwarzania. Możesz też wycofać swoją zgodę, a także złożyć skargę do organu nadzorczego. W sprawie danych osobowych kontaktuj się z nami pod adresem: dane@amnesty.org.pl.

Chcemy Cię informować o sile Twojego działania oraz sytuacji praw człowieka na świecie. Wiadomości, które od nas otrzymasz, będą dopasowane do Twoich zainteresowań.

Collage images Colour Blue Original

Poznaj historie prześladowanych osób

Publikujemy serię materiałów pokazujących, jak różne grupy ludzi w Białorusi, w tym dzieci, kobiety, artyści, lekarze, emeryci, studenci czy związkowcy doświadczyły naruszeń praw człowieka z rąk władz.

Children Illustration Horizontal RGB

Łamanie praw dzieci

Poznajcie historię 16-letniego Mikity, który został aresztowany i pobity, czy 8-letniej Olgi, która została zastraszona w szkole.

cover artysci solidarni z bialorusia

PRZEŚLADOWANIE ARTYSTÓW

Muzycy, malarki, poeci i aktorki na Białorusi są poddawani bezlitosnym represjom ze strony władz. Niektórzy stracili pracę, inni zostali zatrzymani i torturowani lub oczekują na proces. Poznaj ich historie.

cover kobiety solidarni z bialorusia

Represje wobec kobiet

Nigdy wcześniej kobiety nie były tak aktywne w politycznych pokojowych protestach w Białorusi. Także liczba ich aresztowań jest bezprecedensowo wysoka. Są oskarżane przez policjantów o bycie złymi matkami i żonami oraz często pytane, dlaczego demonstrują zamiast siedzieć w domu. Doświadczają przemocy seksualnej i grozi im się odebraniem opieki nad dziećmi. Poznajcie ich historie.

cover seniorzy solidani z bialorusia

Prześladowania seniorów

W pokojowych protestach na Białorusi biorą udział także seniorzy. Udokumentowaliśmy aresztowania i złe traktowanie przez policję osób starszych, w tym 83-letniego mężczyzny, który został zmuszony do stania pod ścianą 90 minut z uniesionymi do góry rękami. Poznaj historie innych prześladowanych seniorów.

tade unions Belarus Solidani z Białorusią

Represje wobec pracowników

Wielu Białorusinów zdecydowało się wyrazić pokojowy sprzeciw wobec wyników wyborów w swoim miejscu pracy, poprzez strajki. Niektórych spotkał areszt administracyjny, innych postępowanie karne. Próbowali założyć niezależne związki zawodowe, w wyniku czego spotkały ich represje w miejscu pracy. Poznaj ich historie.

Solidarni z BIałorusią, Prześladowania Medyków

Prześladowania medyków

Białoruscy pracownicy służby zdrowia, którzy uczestniczyli w antyrządowych demonstracjach lub podważali oficjalne doniesienia o liczbie zabitych, spotykają się z prześladowaniem i aresztowaniami. Poznajcie historię Haliny, Konstantina i innych medyków, którzy stracili pracę i są represjonowani.

Powiązany temat

Białoruś: należy natychmiast uwolnić dziennikarza zatrzymanego po wymuszonym awaryjnym lądowaniu w Mińsku

Powiązany temat

Białoruś: Dziennikarz zatrzymany na lotnisku w Mińsku po awaryjnym lądowaniu, musi zostać natychmiast zwolniony