Solidarni z Białorusią

Pokaż solidarność z Białorusią #StandWithBelarus
zdjecie sytuacja w bialorusi copyright

Sytuacja w Białorusi

Od czasu wyborów prezydenckich w sierpniu 2020 r. w Białorusi tysiące pokojowych demonstrantów zostało zatrzymanych, wielu było torturowanych, a niektórzy nawet zabici. Reżim prowadzi krwawą walkę z wszelkimi formami sprzeciwu, rzeczywistego lub wymyślonego. Władze zatrzymują i torturują pokojowych demonstrantów, przechodniów, a nawet sprzedawców kwiatów czy emerytów.

Symbolem protestów stała się czerwono-biała flaga, przyjęta jako symbol Białorusi w 1918 r. podczas krótkiego okresu niepodległości. Władze prześladują osoby ubrane na czerwono i biało, jedzące czerwono-białe cukierki, a nawet wieszające czerwono-białą flagę Japonii w mieszkaniu!

Amnesty International przekazała globalną petycję do prezydenta Aleksandra Łukaszenki przeciwko brutalności policji, pod którą podpisało się 191 000 osób z 144 krajów świata. Teraz nadszedł czas, by nasze działania i solidarność skierować bezpośrednio do Białorusinów i Białorusinek, którzy wytrwale walczą o swoje prawa.

Wierzę, że nikt nie powinien być sam. Jesteśmy pierwszym pokoleniem, które dorastało bez lęku przed totalitaryzmem i to my zdefiniujemy przyszłość
Valery, pokojowy protestujący

NAPISZ KILKA SŁÓW WSPARCIA BIAŁORUSINOM i BIAŁORUSINKOM WALCZĄCYM O SWOJE PRAWA

Pokażmy światu, że Białorusini nie są sami! Zmiana w Białorusi jest blisko. Stań się częścią tej zmiany, dołącz do akcji i pozostań z nami w kontakcie. Będziemy Cię informować o wydarzeniach w Białorusi, poznasz historie osób prześladowanych w tym kraju i będziesz mieć okazję wziąć udział w kolejnych akcjach!

Dane osobowe przetwarzamy na podstawie obowiązujących przepisów prawa (m.in. Rozporządzenia UE 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016) w celu wysłania wiadomości solidarności dla Białorusinów i Białorusinek w ramach kampanii "Solidarnii z Białorusią" na czas realizacji działań statutowych. Pamiętaj, że masz prawo dostępu do swoich danych. Możesz zwrócić się do nas z prośbą o ich sprostowanie, usunięcie lub ograniczenia ich przetwarzania. Możesz też wycofać swoją zgodę, a także złożyć skargę do organu nadzorczego. W sprawie danych osobowych kontaktuj się z nami pod adresem: dane@amnesty.org.pl.

Chcemy Cię informować o sile Twojego działania oraz sytuacji praw człowieka na świecie. Wiadomości, które od nas otrzymasz, będą dopasowane do Twoich zainteresowań.

Collage images Colour Blue Original

Poznaj historie prześladowanych osób

W najbliższym czasie będziemy tutaj publikować serię materiałów pokazujących, jak różne grupy ludzi w Białorusi, w tym dzieci, kobiety, artyści, lekarze, emeryci, studenci czy związkowcy doświadczyły naruszeń praw człowieka z rąk władz.

Children Illustration Horizontal RGB

Łamanie praw dzieci

Już teraz możecie zapoznać się z historią 16-letniego Mikity, który został aresztowany i pobity, czy 8-letniej Olgi, która została zastraszona w szkole.

Situation in Minsk

Raport o torturach

W naszym nowym raporcie Białoruś: „Nie jesteście ludźmi” znajdziecie wstrząsające relacje masowo zatrzymywanych, pokojowych demonstrantów, którzy doświadczyli tortur. Byli rozbierani do naga, bezlitośnie bici, przetrzymywani w stresujących pozycjach, pozbawieni jedzenia, wody pitnej i opieki lekarskiej przez wiele dni.

Powiązany temat

Białoruś: Bezkarność stosujących tortury wzmacnia potrzebę międzynarodowej sprawiedliwości

Powiązany temat

Białoruś: reżim wciąż tłumi wolność, Paweł Siewiaryniec potrzebuje naszego głosu