Solidarni z EuroMajdanem – wielka manifestacja wsparcia dla Ukrainy – Amnesty International

Solidarni z EuroMajdanem – wielka manifestacja wsparcia dla Ukrainy

W pokojowych protestach w Kijowie oraz innych miastach Ukrainy przez 2 miesiące brały udział setki tysięcy osób. W ich trakcie dochodziło do brutalnych prób rozproszenia protestujących osób przez milicję. Przez ten czas podziwialiśmy upór, determinację i przywiązanie demonstrantów do pokojowych wysiłków na rzecz dialogu władz z obywatelami.
16 stycznia ukraiński parlament przyjął z pogwałceniem wszelkich standardów drakońskie prawa ograniczające wolność słowa, zgromadzeń i stowarzyszania się. Przepisy te weszły w życie o północy 22 stycznia. Jednocześnie milicja zyskała zgodę na użycie nieproporcjonalnych środków przymusu bezpośredniego – w tym używania armatek wodnych podczas mrozów i ostrej amunicji. Od uchwalenia tych praw między demonstrantami a oddziałami milicji stale rosło napięcie, które doprowadziło do eskalacji przemocy i śmierci co najmniej 4 protestujących osób. Chociaż w konfrontacji biorą udział obie strony, nie ulega wątpliwości, że odpowiedzialność za sytuację ponoszą ukraińskie władze, które swoimi decyzjami zaogniły sytuację i przyzwoliły na bezkarne użycie przemocy przez milicję.
Nasza demonstracja ma być przede wszystkim aktem solidarności z demonstrantami EuroMajdanu i w całej Ukrainie i wezwaniem do pokojowego rozwiązania konfliktu. Władze muszą zdawać sobie sprawę, że nie są bezkarne – przyglądamy się ich działaniom i będziemy o nich pamiętać w przyszłości. Domagamy się rozliczenia każdego pojedynczego przypadku łamania praw człowieka – doprowadzenia do śmierci, tortur, pobić i innych nadużyć funkcjonariuszy państwa.
Podczas manifestacji będziecie mogli m.in.:

• Wyrazić SOLIDARNOŚĆ z demonstrantami na Ukrainie;
  • Wziąć udział w ZBIÓRCE LEKÓW dla chorych i rannych podczas protestów;
  • Podpisać PETYCJĘ Amnesty International wzywającą władze ukraińskie do rozliczenia łamania praw człowieka.

Na zbiórkę organizowaną przez Fundację "Otwarty Dialog" i Caritas w Drohobyczu możecie przynieść:

• leki na przeziębienie, np.: Rutinoscorbin, Cerutin, Witamina C, Aspiryna, Strepsils;
  • leki przeciwbólowe, np.: Paracetamol, Ibuprofen;
  • leki na układ trawienny, np.: Węgiel aktywowany, Stoperan, Nifuroksazyd;
  • środki opatrunkowe np.: plastry, bandaże, serwetki sterylne, gazy;

Manifestacja odbędzie się w czwartek 30 stycznia o godz. 17:00 na Placu Konstytucji w Warszawie.
Zapraszają:
Amnesty International
Fundacja "Otwarty Dialog"
"Gazeta Wyborcza"
Krytyka Polityczna
Projekt: Polska w Warszawie

Więcej informacji udzielają:
Tomasz Czuwara, tomasz.czuwara@odfoundation.eu, tel. +48 534 670 800,
Aleksandra Zielińska, aleksandra.zielinska@amnesty.org.pl, tel. +48 504 410 100 Więcej aktualności na stronie wydarzenia >>>