Solidarni z Ukrainą

Inwazja Rosji na Ukrainę to atak na prawa człowieka i życie milionów ludzi
Global Day of Action for Ukraine - Thailand
Działaj Teraz! Żądaj od Rosji zaprzestania ataków na cywili w Ukrainie

Najważniejsze aktualności

Śmiercionośny atak na teatr w Mariupolu to ewidentna zbrodnia wojenna – śledztwo

Zdjęcie frontu palącego się budynku Teatru Dramatycznego w Mariupolu. Pzed budynkim na placu stoi Serhij Zabohonskij. Mariupol, 16 marca 2022

Setki zabitych na skutek nieprzerwanego ostrzału Charkowa przez Rosjan – nowe śledztwo

Kobieta niesie torby z jedzeniem podczas spaceru w dzielnicy Saltiwka, północny Charków, 17 maja 2022 r. (Photo by Dimitar DILKOFF / AFP) (Photo by DIMITAR DILKOFF/AFP via Getty Images)

Wyroki” śmierci wydane przez “sądy” separatystów na trzech zagranicznych żołnierzach sił ukraińskich to rażące naruszenie prawa międzynarodowego

Ukraińscy żołnierze ewakuowani z zakładów Azowstal i przeszukiwani przez osyjskie wojska, Stopklatka z materiału filmowego rosyjskiego ministerstwa obrony.

Jak możesz pomóc ludności cywilnej w Ukrainie?

Inwazja Rosji na Ukrainę i wywołane nią cierpienie ludzi sprawiło, że wielu z nas szuka sposobów, jak pomóc przyjaciołom zza wschodniej granicy. Możesz tłumaczyć albo świadczyć pomoc prawną? Masz do dyspozycji mieszkanie/dom, które mogłoby posłużyć jako tymczasowe schronienie dla uchodźców? Masz inny pomysł, jak możesz być pomocny_a?

Scenariusz warsztatów edukacyjnych

Wojna w Ukrainie a prawa człowieka

Pracujesz z młodzieżą? Sprawdź nasz scenariusz zajęć skierowany do starszej młodzieży (15-19 lat), dotyczący naruszeń praw człowieka podczas inwazji Rosji na Ukrainę. Pokazuje on, w jaki sposób prawa człowieka mogą być naruszane podczas konfliktu zbrojnego, podejmuje temat zbrodni wojennych i zbrodni przeciwko ludzkości, a także odpowiedzialności karnej za takie naruszenia. Warsztat oparty jest na przypadkach działań Rosji zweryfikowanych przez Amnesty International.

Celem warsztatu jest również zachęcenie młodzieży do podejmowania akcji solidarnościowych i sprzeciwiających się wojnie. W zakończeniu scenariusza znajdziesz wiele propozycji działań, które młodzież może podjąć. Możecie też zorganizować własną akcję – w scenariuszu znajdziecie wskazówki, jak rozpocząć ten proces.

Zobacz więcej