Solidarni z Ukrainą

Inwazja Rosji na Ukrainę to atak na prawa człowieka i życie milionów ludzi
Global Day of Action for Ukraine - Thailand
Działaj Teraz! Żądaj od Rosji zaprzestania ataków na cywili w Ukrainie

Najważniejsze aktualności

Bezprawne przesiedlanie ludności cywilnej przez Rosję stanowi zbrodnię wojenną i może stanowić zbrodnię przeciwko ludzkości

Autobus zabierający ludzi z Mariupola przyjeżdża do wsi Bezimenne w Doniecku, 7 maja, 2022 r.

Rosyjskie ataki na Kijów i inne miasta na terytorium Ukrainy stanowią wyraźny przejaw eskalacji agresji i naruszenia praw człowieka

Kijów, ludzie przed częściowo zniszczonym biurowcem po ataku bombowym. 10 pażdziernika 2022.

Masowe groby w Izium to makabryczne świadectwo rosyjskiej agresji

Ukraińscy żołnierze szukają min lądowych na miejscu pochówku w lesie na obrzeżach Izium, wschodnia Ukraina, 16 września 2022 r.

Jak możesz pomóc ludności cywilnej w Ukrainie?

Inwazja Rosji na Ukrainę i wywołane nią cierpienie ludzi sprawiło, że wielu z nas szuka sposobów, jak pomóc przyjaciołom zza wschodniej granicy. Możesz tłumaczyć albo świadczyć pomoc prawną? Masz do dyspozycji mieszkanie/dom, które mogłoby posłużyć jako tymczasowe schronienie dla uchodźców? Masz inny pomysł, jak możesz być pomocny_a?

Scenariusz warsztatów edukacyjnych - Jak rozmawiać o wojnie

Jak rozmawiać o wojnie - scenariusz warsztatów dotyczący radzenia sobie z lękiem i niepokojem związanym z wojną. Warsztat powstał po to, żeby dzieci i młode osoby miały możliwość porozmawiania o emocjach związanych z wojną oraz sposobach radzenia sobie z nimi. Młode osoby mają obawy, że wojna ogarnie też Polskę i wszystko, co najgorsze spotka również ich i osoby im najbliższe. Chcemy stworzyć im przestrzeń do rozmowy o tym, czego się boją i czego potrzebują, aby zmniejszyć lęk i niepokój związany z wojną. Warsztat ma również pomóc w zmniejszeniu uprzedzeń i antagonizmów, które mogą się pojawiać w tym trudnym czasie. Zebraliśmy tutaj też dobre praktyki dotyczące radzenia sobie z napięciem i stresem oraz pomysły na działania solidarnościowe. Warsztat skierowany jest do dzieci i młodzieży (6-15 lat).

Scenariusz warsztatów edukacyjnych - Jak rozmawiać o wojnie

Scenariusz warsztatów edukacyjnych - Wojna w Ukrainie a prawa człowieka

Pracujesz z młodzieżą? Sprawdź nasz scenariusz zajęć skierowany do starszej młodzieży (15-19 lat), dotyczący naruszeń praw człowieka podczas inwazji Rosji na Ukrainę. Pokazuje on, w jaki sposób prawa człowieka mogą być naruszane podczas konfliktu zbrojnego, podejmuje temat zbrodni wojennych i zbrodni przeciwko ludzkości, a także odpowiedzialności karnej za takie naruszenia. Warsztat oparty jest na przypadkach działań Rosji zweryfikowanych przez Amnesty International.
Celem warsztatu jest również zachęcenie młodzieży do podejmowania akcji solidarnościowych i sprzeciwiających się wojnie. W zakończeniu scenariusza znajdziesz wiele propozycji działań, które młodzież może podjąć. Możecie też zorganizować własną akcję – w scenariuszu znajdziecie wskazówki, jak rozpocząć ten proces.

Scenariusz warsztatów edukacyjnych - Wojna w Ukrainie a prawa człowieka

Jak Amnesty weryfikuje ataki wojskowe w Ukrainie?

Krótki przewodnik, z którego dowiesz się jak działa nasz Kryzysowy zespół dokumentacyjny (Crisis Evidence Lab), który weryfikuje ataki na cywilów w wojnie w Ukrainie.

Pomóż. Działaj teraz.

Wesprzyj nasze działania, abyśmy mogli dokumentować i raportować naruszenia podczas inwazji Rosji na Ukrainę.

Wspieraj

Wszystkie aktualności na temat Ukrainy