Solidarność z Norwegami – Amnesty International

Solidarność z Norwegami

Amnesty International przesyła kondolencje ofiarom tragicznych wydarzeń w Norwegii i ich rodzinom.

Organizacja pragnie zapewnić o solidarności z Norwegami w ich próbie poradzenia sobie z eksplozją i strzelaniną, które miały miejsce w Norwegii 22 lipca 2011 i w których życie straciło ponad 70 osób.

3 miliony osób wspierających Amnesty International jednoczy się z Norwegami i wspólnie wspiera ideę otwartego, różnorodnego społeczeństwa, w którym ludzie mogą wyrażać swoje opinie w pokojowy sposób.

Okrucieństwa, które miały miejsce w Norwegii, były szokiem dla całego świata. Społeczność międzynarodowa jest wstrząśnięta i oburzona rażącym brakiem szacunku dla ludzkiego życia ze strony sprawcy tych zbrodni.

Tak trudny czas jest zawsze testem dla narodu, jednak organizacja głęboko wierzy, że władze Norwegii dołożą starań, by prawa ofiar, w tym rodzin zabitych, były w pełni respektowane i by osoba, bądź osoby, odpowiedzialne za te wydarzenia, zostały osądzone przez wymiar sprawiedliwości w uczciwym procesie.

Powiązany temat

Armenia/Azerbejdżan: Konflikt o Górski Karabach przyczyną wieloletniego cierpienia osób starszych – nowe raporty

Powiązany temat

Konkurs filmów o prawach człowieka i debata “Obcy w swoim domu. Palestyńczycy a Izrael” – Amnesty na festiwalu filmów dokumentalnych Millennium Docs Against Gravity