Somalia: Ukamienowana dziewczynka miała 13 lat – Amnesty International

Somalia: Ukamienowana dziewczynka miała 13 lat

Aisha Ibrahim Duhulow została zabita w poniedziałek, 27 października, przez grupę 50 mężczyzn,którzy ukamienowali ją na stadionie w mieście portowym Kismayu, na południu Somalii, na oczach około 1000 osób.
Niektórzy z somalijskich dziennikarzy, którzy twierdzili, że miała 23 lata powiedzieli Amnesty International, że jej wiek określili na podstawie wyglądu zewnętrznego.
Została oskarżona o cudzołóstwo i złamanie szarijatu, ale jak twierdzi ojciec i inne źródła, które poinformowały Amnesty International, w rzeczywistości została zgwałcona przez trzech mężczyzn. Planowała zgłosić to przestępstwo do milicji al.-Shabab która kontroluje Kismayo i to właśnie ta skarga była przyczyną oskarżenia jej o cudzołóstwo i zatrzymania. Żaden z mężczyzn których oskarżyła o gwałt nie został aresztowany.
-To nie była sprawiedliwość, ani nie była to egzekucja. To dziecko cierpiało potworną śmierć na żądanie opozycyjnych bojówek, które obecnie kontrolują Kismayo- powiedział David Copeman, działacz Amnesty International w Somalii.
-To zabójstwo to kolejne naruszenie praw człowieka popełnione przez bojowników biorących udział w konflikcie w Somalii i ponownie ukazuje konieczność podjęcia, poprzez Międzynarodową Komisję Śledczą, działań mających na celu dokumentację i wyjaśnienie takich nadużyć-.
Amnesty International ustaliło, że:

• Jeden z dziennikarzy, którzy opisywali ukamienowanie, powiedział, że wiek Aishy Ibrahim Duhulow ustalono na 23 lata na podstawie jej wyglądu zewnętrznego. Jej prawdziwy wiek został potwierdzony Amnesty International przez inne źródła, w tym jej ojca.
  • Jej ojciec powiedział, że wyjechała do Kismayo z obozu dla uchodźców Hagerdeer w północno-wschodniej Kenii trzy miesiące wcześniej.
  • Została zatrzymana przez milicję Kismayo, dowodzoną przez koalicję al-Shabab i miejscowe klany. W tym czasie była skrajnie zestresowana, do tego stopnia, że niektórzy uznali ją za niezrównoważoną psychicznie.
  • Na stadion przywieziono na ciężarówce pełen ładunek kamieni, które zostały użyte w trakcie kamienowania.
  • W trakcie kamienowania, jak poinformowało Amnesty International wielu naocznych świadków, obecne były pielęgniarki, które poinstruowano by sprawdziły czy Aisha Ibrahim Duhulow była wciąż żywa, gdy chowano ją w ziemi. Podnosząc ją z ziemi, potwierdziły, że rzeczywiście jest. Następnie została złożona w grobie, po czym kontynuowano kamienowanie.
  • Osoba nazywająca siebie Sheik Hayakalah, cytowana w radiu Shabelle mówiła: -Dowód winy wyszedł od niej i oficjalnie przyznała się do winy, gdy powiedziała nam, że jest szczęśliwa, że została ukarana przez Prawo Islamskie". Sprzeczne z tym twierdzeniem są zeznania naocznych świadków,którzy powiedzieli Amnesty International, że opierała się porywaczom i została siłą przyprowadzona na stadion.
  • Na stadionie członkowie milicji otworzyli ogień, gdy niektórzy ze świadków zabójstwa próbowali ratować życie ofiary i zastrzelili chłopca, który przyglądał się wydarzeniu. Rzecznik al-Shabab miał później przeprosić za śmierć dziecka i powiedzieć, że bojownik odpowiedzialny za śmierć zostanie ukarany.

Amnesty International prowadzi kampanię mającą na celu zaprzestanie karania ukamienowaniem, nazywając je makabrycznym i straszliwym. Zabójstwo Aishy Ibrahim Duhulow ukazuje okrucieństwo i związaną z tą karą dyskryminację kobiet.
Czytając doniesienia o tym zabójstwie powinno się mieć na uwadze poczucie ciągłego zagrożenia jakie uzbrojone grupy, takie jak al-Shabab, stworzyły na terenach przez siebie kontrolowanych. Jak wcześniej informowało Amnesty International, przedstawiciele rządu, dziennikarze i obrońcy praw człowieka są zastraszani, a nawet zabijani, jeśli wypowiadają się negatywnie o al-Shabab, która rozpoczęła kampanię zastraszania ludności Somalii, poprzez takie zabójstwa.
Od czasu zabójstwa, wiele osób powiedziało Amnesty International, że uciekło z Kismayo w strachu przed podobnym losem jaki spotkał Aishę Ibrahim Duhulow.
Tłumaczył Antoni Rybaczyk

Nie oddamy konwencji antyprzemocowej!