Sprawiedliwość nie może przysparzać kolejnych ofiar – Amnesty International

Sprawiedliwość nie może przysparzać kolejnych ofiar

-Jako międzynarodowa społeczność możemy dzisiaj wybrać drogę, która respektuje nasze najważniejsze wartości i uznaje prawa człowieka w odniesieniu do wszystkich ludzi lub drogę odwetu, pozwalającą przestępcom na narzucenie światu moralnego ładu.-

Twierdząc, że to, co nastąpi w najbliższych dniach i tygodniach, będzie miało zasadnicze konsekwencje dla całego świata, Irene Khan zwróciła się do międzynarodowej społeczności z apelem o wykorzystanie wszelkich możliwych środków w celu doprowadzenia zbrodniarzy przed oblicze wymiaru sprawiedliwości zanim zostanie podjęta decyzja o zbrojnej interwencji. Powiedziała: -Zbrodniarzom musi być wymierzona kara, na jaką zasłużyli, ale sprawiedliwości stanie się zadość tylko wówczas, gdy zastosowane zostaną środki, które same w sobie są sprawiedliwe i respektują prawa człowieka w odniesieniu do każdej istoty ludzkiej.-

W liście do Rady Bezpieczeństwa Organizacji Narodów Zjednoczonych, Amnesty International ponownie potępiła atak na Stany Zjednoczone, po czym oświadczyła: -Gorąco apelujemy do Rady Bezpieczeństwa o zapewnienie, aby dochodząc sprawiedliwości, państwa wyczerpały wszelkie środki prowadzące do ujęcia i postawienia w stan oskarżenia podejrzanych o spowodowanie zbrodniczych ataków bez narażania życia, egzystencji i praw człowieka ludności cywilnej.-

Amnesty International z uznaniem wita oświadczenie Rady Bezpieczeństwa ONZ z wtorku, 18 września, mówiące o różnych możliwościach doprowadzenia Usamy ben Ladena przed oblicze wymiaru sprawiedliwości, stwierdzające ponadto: -Międzynarodowa społeczność musi zainwestować środki i wykazać wyobraźnię, aby wykorzystać wszystkie inne możliwości wymierzenia sprawiedliwości zanim ucieknie się do zbrojnej interwencji. Ofiary tej przerażającej zbrodni zasłużyły na sprawiedliwość, a nie na odwet.-