Sprawozdanie okresowe z realizacji postanowień Międzynarodowego Paktu Praw Obywatelskich i Politycznych – Amnesty International

W dniach 17 – 18 października br. Komitet Praw Człowieka ONZ w Genewie rozpatrywał VII Sprawozdanie okresowe Rzeczypospolitej Polskiej z realizacji postanowień Międzynarodowego Paktu Praw Obywatelskich i Politycznych.

Komitet interesował się przede wszystkim brakiem publikacji wyroków Trybunału Konstytucyjnego, tzw. ustawą o równym traktowaniu, ściganiem przestępstw z nienawiści oraz dostępem do aborcji.

Amnesty International przedłożyła Komitetowi raport alternatywny (shadow report), w którym w zaprezentowała swoje uwagi do odpowiedzi Rządu RP na pytania wstępne Komitetu oraz swoje zalecenia w tym zakresie.

Wśród zaleceń Amnesty International znalazło się między innymi podjęcie działań w kierunku rozwiązania kryzysu wokół Trybunału Konstytucyjnego; zapewnienie odpowiednich środków budżetowych dla Rzecznika Praw Obywatelskich; zmiana przyjętej w 2016 roku ustawy antyterrorystycznej, tak aby spełniała ona międzynarodowe standardy praw człowieka; zagwarantowanie, że śledztwo w sprawie udziału Polski w programie nielegalnych transferów i tajnych więzień CIA prowadzone było w sposób rzetelny, efektywny i bez zbędnej zwłoki; zapewnienie odpowiedniej ochrony przed dyskryminacją i przestępstwami z nienawiści w prawie i w praktyce; zagwarantowanie skutecznej realizacji praw seksualnych i reprodukcyjnych oraz przyjęcie rozwiązań prawnych gwarantujących niezależność sądów i rzetelne procesy sądowe.

Treść raportu alternatywnego złożonego przez Amnesty International dostępna poniżej.

Po zakończeniu sesji Komitetu, 4 listopada 2016 r., Komitet przedstawi Polsce zalecenia w zakresie przestrzegania postanowień Paktu.

Żądamy natychmiastowego zakończenia ataków na ludność cywilną Ukrainy!

Powiązany temat

Polska: „Przyjechaliśmy tu, nie chcieli nas wpuścić”. Romowie z Ukrainy traktowani jak niechciani uchodźcy

Powiązany temat

Rosja: Ponad 1300 demonstrantów zatrzymanych po ogłoszeniu poboru wojskowego