Sprzedajesz dom, możesz przekazać 1% – Amnesty International

Sprzedajesz dom, możesz przekazać 1%

Od 1 stycznia 2009 r. sprzedaż nieruchomości trzeba będzie wykazywać w nowym formularzu PIT-39. Znajduje się w nim również rubryka, pozwalająca podatnikowi na przekazanie 1% podatku dla organizacji pożytku publicznego.
Oznacza to, że podatnicy, którzy w danym roku osiągną dochody tylko ze sprzedaży nieruchomości, będą mieli prawo do przekazania części podatku na rzecz organizacji pożytku publicznego. Jednak osoby, które w PIT-39 wykażą ulgę mieszkaniową, nie przekażą 1%, ponieważ nie wystąpi tu podatek należny do zapłaty.
Do tej pory podatnicy rozliczali dochody ze zbycia nieruchomości na formularzu PIT-36, na którym również rozliczają dochody z innych źródeł, także korzystając z możliwości przekazania 1% podatku. -Sprzedając dom, możemy przekazać 1 proc. podatku-, Ewa Matyszewska, Gazeta Prawna, 3 grudnia 2008 r.
Informacja pochodzi z portalu organizacji pozarządowych www.ngo.pl