Spychacze na 34. Maratonie Warszawskim – Amnesty International

Spychacze na 34. Maratonie Warszawskim

30 września Amnesty International pobiegnie na Maratonie Warszawskim w przebraniu... spychaczy.

Przełom września i października to początek kampanii Amnesty International “Stop Przymusowym Wysiedleniom”. – Spychacz to symbol kampanii, bo właśnie ta maszyna najczęściej jest używana do niszczenia domów przymusowo wysiedlanej ludności – wyjaśnia Maciej Fagasiński, koordynator kampanii Amnesty International. – Tysiącom ludzi na całym świecie odmawia się ich prawa do mieszkania dokonując przymusowych wysiedleń. W Brazylii, Serbii, Nigerii czy Kambodży to niemal codzienność – mówi Fagasiński.

Przymusowe wysiedlenie to usunięcie osoby lub grupy osób wbrew woli z ich domów lub ziemi, które zajmują, bez poszanowania odpowiednich procedur oraz zagwarantowania zabezpieczeń prawnych. Ponieważ wysiedlenia mogą mieć katastrofalne skutki dla życia ludzi, powinny być wykonywane tylko w ostateczności. Władze muszą mieć pewność, że nikt nie pozostanie bez dachu nad głową i nie będzie narażony na łamanie innych praw człowieka.

Podczas Maratonu Warszawskiego pobiegną dwa “spychacze”, a inni działacze i działaczki Amnesty International zbierać będą podpisy pod petycją o zatrzymanie przymusowych wysiedleń we Włoszech i Brazylii. We Włoszech Romowie są przesiedlani do tzw. oficjalnych obozów, które są lokalizowane w znaczącej odległości od terenów zamieszkanych. Obozy otoczone są płotem i są pod stałym nadzorem kamer monitoringu. Romów odseparowuje się od reszty społeczeństwa oraz utrudnia dostęp do szkolnictwa, opieki zdrowotnej oraz dóbr i usług. Zgodnie z prawem międzynarodowym stanowi to dyskryminację. Z kolei budowa obiektów sportowych i infrastruktury na mundial w 2014 roku oraz Igrzyska Olimpijskie w 2016 roku jest przyczyną przymusowych wysiedleń tysięcy ludzi w Sao Paulo, Rio de Janeiro, Belo Horizonte, Porto Alegre i Fortaleza w Brazylii.

Kampania oparta będzie na działaniu Międzynarodowej Sieci Szybkiego Reagowania na Przymusowe Wysiedlenia. Aktywiści i aktywistki Amnesty International będą podejmować działania zmierzające do zatrzymania przymusowych wysiedleń w różnych krajach na świecie. Działania Amnesty International w ramach całej sieci realizowane są wraz z partnerem lokalnym w danym kraju i skupiają się przede wszystkim wokół rzecznictwa, aktywizmu oraz budowaniu świadomości społeczności lokalnej na temat ich praw.

Nie dla represji wobec osób niosących pomoc

Powiązany temat

Armenia/Azerbejdżan: Konflikt o Górski Karabach przyczyną wieloletniego cierpienia osób starszych – nowe raporty

Powiązany temat