Srebrenica: 10 lat to zbyt długi czas oczekiwania na sprawiedliwość – Amnesty International

Srebrenica: 10 lat to zbyt długi czas oczekiwania na sprawiedliwość

Około 8,000 Bośniaków (bośniackich muzułmanów) zostało zabitych 10 lat temu po tym jak „obszar bezpieczeństwa” ONZ w Srebrenicy przeszedł w ręce Armii bośniackich Serbów. Międzynarodowy Trybunał Karny dla byłej Jugosławii przyrównuje popełnione w Srebrenicy zbrodnie do ludobójstwa.

Mimo wytoczenia przed Trybunałem procesów kilku sprawcom, oskarżeni, były przywódca bośniackich Serbów Radovan Karadžić, były generał bośniackich Serbów Ratko Mladić oraz były Dowódca-Asystent bośniackich Serbów Zdravko Tolimir, wciąż są na wolności. Podejrzewa się, że przebywają oni obecnie w Republice Serbskiej, w Bośni i Hercegowinie albo w Serbii.

10 lat po masakrze ich mężów i synów, kobiety w Srebrenicy wciąż czekają, by ludzie, którzy ich zabili trafili przed wymiar sprawiedliwości. Wciąż czekają, by władze bośniackich Serbów w Republice Serbskiej udzieliły im dokładnych informacji o tym, co stało się z ich bliskimi. Większość nadal czeka na zwrot ciał, by je pochować.

Wszyscy wciąż czekają, by dalej żyć.

Pojednanie i proces pokojowy nie jest w krajach byłej Jugosławii możliwy bez sprawiedliwości dla ofiar wojen z lat 90.

Podejmij działanie!

Wezwij Premierów Republiki Serbskiej i Serbii do aresztowania i przekazania przed Trybunał wszystkich oskarżonych.

Pero Bukejloviæ
Prime Minister of the Republika Srpska