Stanowisko KOS: Rażące działania prokuratury łamią niezawisłość sędziowską

Komitet Obrony Sprawiedliwości (KOS) uważa za niedopuszczalną decyzję prokuratury o zabezpieczeniu danych z komputera sędzi Katarzyny Zaczek-Czech, wobec której nie toczy się żadne postępowanie. To kolejne rażące działania władz wymierzone w niezależność sądownictwa i niezawisłość sędziowską, a także zasadom demokratycznego państwa prawa.

Komitet Obrony Sprawiedliwości KOS wyraża głębokie zaniepokojenie i stanowczo sprzeciwia się kolejnym rażącym działaniom prokuratury wymierzonym przeciwko sędziom, niezawisłości sędziowskiej i zasadom demokratycznego państwa prawa.

W dniu 10 kwietnia 2019 funkcjonariusze Centralnego Biura Antykorupcyjnego na polecenie Prokuratury Krajowej i na podstawie wydanego przez nią postanowienia o zabezpieczeniu, podjęli próbę skopiowania dysku twardego służbowego komputera sędzi Sądu Rejonowego dla Warszawy Mokotowa Katarzyny Zaczek-Czech, mimo że według jej wiedzy nie toczy się żadne postępowanie z jej udziałem.
Przeciwko Sędzi Zaczek-Czech toczyło się postępowanie dyscyplinarne zakończone ukaraniem za przekroczenie terminu zatrzymania osoby podejrzanej o popełnienie przestępstwa. W toku tego postępowania prokurator występował o uchylenie immunitetu, jednakże sąd nie wyraził na to zgody. Postępowanie jest prawomocnie zakończone.

Decyzja prokuratury o zabezpieczeniu danych z komputera sędziego jest w tej sytuacji niedopuszczalna i prowadzi do obejścia przepisów dotyczących zasad odpowiedzialności sędziów w postępowaniach dyscyplinarnych i regulacji dotyczących immunitetu sędziowskiego, który jest gwarancją niezawisłości sędziowskiej. Zgodnie ze Zbiorem zasad postępowania sędziów z Bangalore, sędziowie są zobowiązani do ochrony informacji poufnych w związku z wykonywaną pracą. Próba skopiowania dysku twardego służbowego komputera sędziego niesie ze sobą ryzyko naruszenia tego zobowiązania i może prowadzić do naruszenia praw osób, których sprawy są przez niego rozpatrywane.

Zdaniem Komitetu Obrony Sprawiedliwości KOS takie działanie organów państwa, w tym prokuratury, której zadaniem jest stanie na straży przestrzegania prawa, zasługuje na dezaprobatę i krytyczną ocenę.

Prawo musi chronić osoby LGBTI przed przemocą!

Powiązany temat

Poznaj aktywistów i aktywistki grup lokalnych Amnesty International – Dominika Faber