Stany Zjednoczone: Zwrot w procesie osób podejrzanych o 9/11 zdradą praw człowieka – Amnesty International

Prokurator Generalny Stanów Zjednoczonych Eric Holder ogłosił wczoraj, że Khalid Shejk Mohammed i czworo innych więźniów przetrzymywanych w bazie Guantanamo na Kubie, oskarżonych o związek z atakami w Stanach Zjednoczonych z dnia 11 września 2001, będzie sądzonych przez trybunał wojskowy, a nie przez zwykły sąd federalny.

Wysiłki administracji prezydenta Obamy, aby postawić oskarżonych przed zwykłymi sądami cywilnymi zostały zablokowane przez Kongres, który wniósł o rozszerzenie oskarżenia i zawarcie w nim pojęcia powszechnej i ciągłej “wojny” jako podstawy do działań prowadzonych przez Stany Zjednoczone w ramach wojny z terroryzmem.

– Oświadczenie, że Stany Zjednoczone ponownie użyją trybunałów wojskowych do sądzenia osób oskarżonych o terroryzm, w sytuacji gdy bez wątpienia sądy cywilne mogą się tym zająć, jest zdradą międzynarodowych standardów uczciwego procesu – powiedział Rob Freer, badacz Amnesty International ds. Stanów Zjednoczonych.

– To jest jak wysłanie sygnału do innych rządów, że Stany Zjednoczone, są gotowe do ignorowania standardów praw człowieka, gdy są im nie na rękę. To jest zwycięstwo polityki strachu.

NIE dla rozlewu krwi w Iranie

Powiązany temat

Iran: Społeczność międzynarodowa musi pilnie podjąć odpowiednie kroki w obliczu brutalnego tłumienia demonstracji po śmierci Mahsy Amini

Ukraina: Masowe groby w Izium to makabryczne świadectwo rosyjskiej agresji