Stowarzyszenie Amnesty International po raz kolejny na Przystanku Woodstock! – Amnesty International

Stowarzyszenie Amnesty International po raz kolejny na Przystanku Woodstock!

W zeszłym roku głównym zagadnieniem, którym się zajmowaliśmy i o którym rozmawialiśmy z Woodstockowiczami był problem Darfuru. Nasza obecność na Przystanku została zwieńczona akcją na głównej scenie. Polegała ona na tym, że poprosiliśmy ludzi zgromadzonych pod sceną, aby położyli się na ziemi w geście solidarności z ofiarami konfliktu w Darfurze.
W tym roku motywem przewodnim będzie Olimpiada w Pekinie i problem łamania praw człowieka w Chinach. Jak zwykle będziemy mieli namiot, w ktorym będzie można uzyskać informacje na temat działań Amnesty, a także otrzymać materiały i opracowania amnestyjne. Tak jak rok temu, nasze działania zakończymy dużym happeningiem, który odbędzie się najprawdopodobniej ostatniego dnia Przystanku, czyli w niedzielę (3.08.2008). W czasie akcji będziemy nawiązywać do organizacji Igrzysk Olimpijskich odbywających się w tym roku w Pekinie. Amnesty zwróci szczególną uwagę na zatrzymywanie i przetrzymywanie ludzi bez nakazów i wyroków sądowych. Woodstockowicze uklękną z rękami za głową na znak symbolu złego traktowania więźniów w Chinach przez tamtejsze władze. Będą klęczeć w milczeniu przez minutę, po czym usłyszą dźwięk budzika, symbolizujący przebudzenie ludzkości i otwarcie oczu społeczności międzynarodowej na ludzkie tragedie.