Sudan: Handel bronią napędza łamanie praw człowieka w Darfurze

Amnesty International upubliczniła dzisiaj szczegóły niekontrolowanego transferu broni podsycającej masowe naruszenia praw człowieka w Sudanie, wliczając zabójstwa, gwałty, torturowanie lub wysiedlenie ponad miliona cywilów od rozpoczęcia konfliktu w regionie Darfur w lutym 2003 r.

-Świat musi przestać ignorować krótko- i długoterminowe konsekwencje tego całkowicie nieodpowiedzialnego handlu. Rada Bezpieczeństwa ONZ powinna uchwalić dokładnie monitorowane embargo na broń względem wszystkich stron konfliktu, wliczając siły zbrojne Sudanu. Embargo powinno być nakierowane na całkowite zatrzymanie transferu broni mogącej służyć do łamania praw człowieka,- powiedziała Elizabeth Hodgkin, badająca sytuację w Sudanie dla AI.

Na konferencji prasowej w Nairobi, uprzedzającej odbywającą się tam sesję Rady Bezpieczeństwa ONZ, delegaci Amnesty International przedstawili raport opisujący główne typy broni wysyłanej do Sudanu, oraz mówiący władze których państw świadomie bądź nieświadomie umożliwiły ich transfer.

Raport, zatytułowany Sudan: Zbrojenie winnych zbrodni w Darfurze, ukazuje jak armia Sudanu oraz zbrojne bandy będące z nią w sojuszu używały importowanej broni do popełniania poważnych naruszeń praw człowieka, zbrodni wojennych oraz zbrodni przeciwko ludzkości.

-Dwa samoloty typu Antonow, pięć helikopterów oraz dwa MIGi zaatakowały naszą wioskę około 6 rano. Wspierało je 5 czołgów. Atak trwał do godziny 19 wieczorem. Osiemnastu mężczyzn i dwoje dzieci z naszej rodziny zostało zabitych w czasie ucieczki,- powiedziała Amnesty International w maju br. Aziza Abdel Jaber Mohammed oraz jej siostra Zahra Adam Arja, opisując atak na Kornoy w północnym Darfurze w grudniu 2003 r.

Bazując na zeznaniach setek osób przesłuchanych przez AI oraz na dokumentach handlowych, danych ONZ i innych źródłach – główne punkty raportu dotyczą:

• Samolotów wojskowych i części do nich sprowadzanych do Sudanu z Rosji, Chin i Białorusi oraz części do helikopterów z Litwy, pomimo wielokrotnych doniesień o ich wykorzystaniu do bombardowania wiosek i wspierania naziemnych ataków na ludność cywilną;
  • Czołgów, pojazdów wojskowych i artylerii importowanych do Sudanu z Białorusi, Rosji i Polski, chociaż tego typu sprzęt był używany do atakowania ludności cywilnej;
  • Granatów, karabinów, pistoletów, amunicji, itp. płynących do Sudanu z wielu krajów, głównie z Chin, Francji, Iranu i Arabii Saudyjskiej;
  • Niedawnego zaangażowania się brytyjskich i irlandzkich firm pośredniczących w handlu bronią w sprowadzenie dużej ilości samolotów Antonow i pojazdów wojskowych z Ukrainy, oraz pistoletów z Brazylii;
  • Treningu wojskowego i współpracy oferowanej przez Białoruś, Indie, Malezję i Rosję.

-Władze niektórych krajów, m.in. Bułgarii, Litwy i Wielkiej Brytanii, rozpoczęły już blokowanie przepływu broni do Sudanu; również Unia Europejska wprowadziła embargo. Niestety, inne państwa nie wykazują chęci zakręcenia dopływu sprzętu podsycającego zbrodnie w Sudanie,- stwierdził Brian Wood, szef zespołu badającego handel bronią w AI.

Amnesty International apeluje do Rady Bezpieczeństwa ONZ o wprowadzenie obowiązkowego embarga na broń mogącą służyć do łamania praw człowieka. Embargo powinno być powiązane z rygorystycznym monitoringiem w i poza Sudanem.

AI wzywa wszystkie państwa wspomniane w najnowszym raporcie do podjęcia natychmiastowych konkretnych kroków celem zawieszenia transferu broni i powiązanych środków logistycznych służących do łamania praw człowieka w Darfurze.

Celem uniemożliwienia tragedii podobnych tej w Darfurze, Amnesty International prowadzi również kampanię mającą skłonić wszystkie państwa do wprowadzenia znacznie bardziej rygorystycznej kontroli nad bronią konwencjonalną, wliczając przyjęcie Traktatu o Handlu Bronią, mającego zakazać eksportu broni do krajów mogących użyć jej do pogwałcenia międzynarodowych praw człowieka i prawa humanitarnego.

Pełna wersja raportu Sudan: Zbrojenie winnych zbrodni w Darfurze znajduje się pod adresem http://web.amnesty.org/library/index/engafr541392004

Tematy