Sudan: Komisja Śledcza badająca akcje sił bezpieczeństwa na uniwersytetach musi przynieść efekty – Amnesty International

„Aby prace Komisji przyniosły efekty, śledztwo musi być prowadzone niezależnie, bezstronnie i szczegółowo, a sama Komisja musi przedstawić opinii publicznej pełny raport po zakończeniu dochodzenia” stwierdziła Amnesty International.

W czasie tłumienia dwóch oddzielnych demonstracji studenckich na Uniwersytecie Bahr al-Ghazal w Chartumie oraz na Uniwersytecie Chartumskim między 19 a 22 października 2002 r. policyjne siły porządkowe oraz jednostki służb bezpieczeństwa użyły gumowych kul, gazu łzawiącego i pałek. Wielu demonstrantów zostało rannych, a ponad 70 studentów z obu uniwersytetów zostało aresztowanych. Większość z nich wypuszczono w ciągu 48 godzin, ale niektórzy z zatrzymanych studentów przyznali, że w areszcie bito ich metalowymi prętami i zgolono im zarost z twarzy.

Yasera Mohameda El Osmana, który pełni funkcję asystenta w Szkole Medycznej w Chartumie, aresztowano 26 października i wypuszczono dwa dni później. Według relacji, w czasie pobytu w areszcie funkcjonariusze służby bezpieczeństwa stawali na jego klatce piersiowej i kroczu. Na dodatek, bili go metalowym prętem aż stracił przytomność. Po wyjściu z aresztu, Yaser trafił na oddział intensywnej terapii jednego ze szpitali w Chartumie.

Według Amnesty International, samo powołanie komisji śledczej, w skład której weszli przedstawiciele ministerstwa spraw wewnętrznych, służb bezpieczeństwa i Uniwersytetu Chartumskiego nie jest wystarczającym rozwiązaniem. Amnesty International nalega, aby komisja spełniła poniższe kryteria, które zapewnią jej efektywne prowadzenie dochodzenia:

• W skład Komisji powinny wejść osoby znane z uczciwości i bezstronności oraz nie powiązane ze stroną rządową.
  • Komisja powinna posiadać uprawnienia pozwalające jej domagać się obowiązkowej obecności świadków, w tym pracowników służb bezpieczeństwa, a także zapewnienia ochrony świadkom, w tym osobom, które złożą skargę na złe traktowanie ze strony służb bezpieczeństwa.
  • Dochodzeniem Komisji powinny zostać objęte demonstracje na Uniwersytecie Bahr al-Ghazal i sposób obchodzenia się w areszcie z zatrzymanymi studentami. Mandat Komisji powinien również uwzględnić rozważenie zmian w prawie, procedurach i szkoleniu pracowników służb bezpieczeństwa na przyszłość.
  • Komisja powinna możliwie jak najszybciej po zakończeniu dochodzenia przedstawić opinii publicznej raport zawierający wyniki śledztwa, wnioski i zalecenia.
“W przeszłości powoływano już podobne komisje śledcze, lecz opinii publicznej nigdy nie przedstawiono żadnych raportów i nie podjęto żadnych dalszych działań” podkreśliła Amnesty International.

Zdaniem organizacji, „Przeprowadzenie szczegółowego dochodzenia oraz przekazanie opinii publicznej raportu z prac komisji jest konieczne, aby możliwe stało się wprowadzenie rzeczywistych zmian w sposobie działania służb bezpieczeństwa”.