Sudan: Piąty Światowy Dzień dla Darfuru zjednoczy tysiące demonstrantów na całym świecie – Amnesty International

-Pokolenie mieszkańców Darfuru dorasta w strachu i niepewności- – informuje Amnesty International. -Darfurskie dzieci, które w tym miesiącu skończą pięć lat, nie miały jeszcze szansy żyć w pokoju-.
Demonstracje, wystawy, konferencje i inne imprezy będą się odbywać w wielu krajach. Należą do nich na przykład: Wielka Brytania, Kanada, Stany Zjednoczone, Francja, Szwajcaria, Holandia, Szwecja, Węgry, Hiszpania, a także Mali, Tunezja, Senegal, Meksyk i Australia.
Aktywiści wezwą wszystkie strony konfliktu do zaprzestania ataków na ludność cywilną. Wezwą także państwa członkowskie ONZ i Unii Afrykańskiej do zapewnienia, aby siły pokojowe UNAMID zostały niezwłocznie rozmieszczone w regionie oraz aby dostarczono im bez zwłoki odpowiedni sprzęt do transportu naziemnego i lotniczego. Poza tym, UNAMID powinien aktywnie chronić ludność cywilną, a zwłaszcza dzieci.

Konflikt w Darfurze bezpośrednio dotyka czterech milionów ludzi, z czego 1,8 mln nie przekroczyło jeszcze 18. roku życia. Od kwietnia 2006 w wyniku działań zbrojnych zostało wysiedlonych 120 000 dzieci.

W lutym 2008 sudańskie wojsko i oddziały milicji wspieranej przez rząd zaatakowały wsie w Zachodnim Darfurze. W trakcie ucieczki do buszu wiele dzieci odłączyło się od rodziców. Dwa tygodnie po atakach UNICEF donosił, że 800 dzieci wciąż pozostawało zaginionych.
-Tak wiele dzieci osiągnęło wiek szkolny poznawszy tylko wojnę i strach. Konflikt zbrojny trwa już pięć lat, podczas których społeczność międzynarodowa nie była w stanie zareagować odpowiednio do skali kryzysu ogarniającego region i ochronić dzieci- – twierdzi Amnesty International. -Społeczność międzynarodowa musi zacząć działać teraz, aby zapewnić dzieciom Darfuru nadzieję i przyszłość-.
Tlumaczyła Ola Szkudłapska

Żądamy natychmiastowego zakończenia ataków na ludność cywilną Ukrainy!