Sudan: Rozszerzenie misji pokojowej Unii Afrykańskiej jest tylko krokiem wstępnym. – Amnesty International

AFR 54/056/2006

W reakcji na dzisiejsze doniesienia o zgodzie rządu Sudanu na rozszerzenie misji pokojowej Unii Afrykańskiej w tym kraju, Amnesty International stwierdziła, że decyzja ta jest krokiem wstępnym do zapewnienia ochrony ludności Darfuru ale musi pociągać za sobą rozmieszczenie sił pokojowych ONZ.

„Mieszkańcy Darfuru potrzebują teraz żołnierzy ONZ”, powiedziała Irene Khan, Sekretarz Generalna Amnesty Interantional, „ Zgoda rządu na zwiększenie zakresu mandatu Misji Unii Afrykańskiej w Sudanie (Afican Union Mission in Sudan – AMIS) nie jest znacznym ustępstwem ale bezwzględnym minimum, koniecznym do zapewnienia bezpieczeństwa ludności cywilnej Darfuru. Siły pokojowe Unii Afrykańskiej muszą być jednak czym prędzej zastąpione przez misję ONZ.”

Rada Pokoju i Bezpieczeństwa Unii Afrykańskiej wydała dzisiaj komunikat, w którym wyraziła zamiar wznowienia mandatu AMIS do 31 grudnia 2006 roku, podkreślając jednocześnie z naciskiem swoje poparcie dla przejęcia zadań misji przez siły ONZ.

„Rząd Sudanu zbyt długo bawił się w rozgrywki polityczne – rozgrywki, które kosztowały życie wielu kobiet, mężczyzn i dzieci w Darfurze”, skomentowała Irene Khan, „Społeczność międzynarodowa nie może pójść na kompromis w kwestii przestrzegania praw człowieka. Prawa ludności cywilnej Darfuru nie mogą być przedmiotem targu w zamian za doraźne korzyści polityczne.”

„Przedłużenie działania Misji Unii Afrykańskiej w Sudanie w najmniejszym stopniu nie zwalnia społeczności międzynarodowej z obowiązku wywierania presji na Sudan w kwestii rozmieszczenia w Darfurze kontyngentu pokojowegoONZ.”

Więcej informacji na temat działań, podejmowanych przez Amnesty International w Darfurze, znajduje się na stronie:

Tłumaczenie: Kaja Kulesza