Sudan: Wyrok śmierci dla siedmiu Darfurczyków – Amnesty International

Sudan: Wyrok śmierci dla siedmiu Darfurczyków

W Darfurze sąd wydał wyrok śmierci na siedmiu oskarżonych. Wyrok zapadł w poniedziałek w stolicy prowincji, El Faszer.

Sudańska agencja informacyjna SUNA podała, że grupa siedmiu rebeliantów należących do Ruchu Sprawiedliwość i Równość (JEM) została skazana na śmierć przez powieszenie.

Ruch Sprawiedliwość i Równość jest jedną z największych organizacji zbrojnych działających na terenie wschodniej prowincji Sudanu.

W Darfurze konflikt trwa od 2003 roku, kiedy to grupy rebeliantów wystąpiły przeciwko rządowi w Sudanie zarzucając marginalizację słabo rozwiniętego rejonu kraju. Walki pomiędzy armią rządową, rebeliantami, plemionami i konkurującymi ze sobą grupami zbrojnymi trwają do dzisiaj.

Sąd uzasadnił wyrok nie podając konkretnych zarzutów. Podano jedynie, że sprawa miała związek z atakiem na konwój wojskowy Sudańskich Sił Zbrojnych ( SAF) w którym zginęły dziesiątki żołnierzy . W akcie oskarżenia zarzucono mężczyznom również  działalność terrorystyczną i bandytyzm. Trzech innych skazańców zostanie umieszczonych w poprawczakach, ponieważ ze względu na wiek nie ponoszą jeszcze odpowiedzialności karnej.

Wyrok nie jest prawomocny. Skazani mają prawo odwołać się do Sądu Najwyższego.

Prezydent Sudanu Omar Al Bashir jest ścigany listem gończym przez Międzynarodowy Trybunał Karny za zbrodnie wojenne, zbrodnie przeciwko ludzkości i ludobójstwo w Darfurze, gdzie od początku konfliktu zginęło ponad 300 tys ludzi.

z Sudanu, specjalnie dla Amnesty International, Jan Malinowski

Uratujmy rosyjską artystkę uwięzioną za antywojenny protest

Powiązany temat

Kara śmierci 2021: Wzrost liczby zabójstw usankcjonowanych przez państwo – coraz częstsze egzekucje w Iranie i Arabii Saudyjskiej

Powiązany temat

“Nie odbierzecie nam wspomnień” najlepszym filmem o prawach człowieka na festiwalu Millennium Docs Against Gravity!

Powiązany temat

Armenia/Azerbejdżan: Konflikt o Górski Karabach przyczyną wieloletniego cierpienia osób starszych – nowe raporty