Sudan: Zróbmy coś aby zakończyć kryzys praw człowieka w Darfurze – Amnesty International

Sudan: Zróbmy coś aby zakończyć kryzys praw człowieka w Darfurze

Ostatnie doniesienia z Darfuru , w zachodnim Sudanie, mówią o kryzysie ludnościowym. Oszacowano, że około milion ludzi zostało zmuszonych do opuszczenia swoich domów. Ponad 10.000 zostało zabitych. Janjawid, milicja mająca poparcie rządowe, która często działa wraz z rządowymi siłami zbrojnymi , na szeroką skalę narusza prawa człowieka. <-xml:namespace prefix = o />

Relacje przekazane Amnesty International potwierdzają systematyczną kampanię nadużyć. Mężczyźni byli zabijani w meczetach, kobiety były gwałcone na oczach swoich mężów, a starsze kobiety zabijano podczas gdy ich domy trawiły płomienie –  wszystkie te czyny, które trudno nazwać pojedynczym przypadkiem okrucieństwa,  miały na celu upokorzenie i zniszczenie struktury życia społecznego.

-Byłam w domu gdy pojawiło się wojsko razem z Janjawid na koniach i wielbłądach. Otoczyli wioskę , podłożyli ogień pod wiele domów i strzelali do ludzi, mój brat został zabity na moich oczach.-

Cywile i uciekinierzy z Darfurze, którzy znaleźli schronienie w sąsiadującym Czadzie, żyją w nieustannym strachu przed dalszymi atakami i ciągle walczą o przeżycie z powodu skandalicznych warunków humanitarnych.

Pomimo, że rządy całego świata razem z organizacjami takimi jak Unia Afrykańska, Unia Europejska  i Liga Arabska potępiły pogwałcenie praw człowieka w Darfurze, jednak ich słowa nie mają pokrycia w czynach.

Międzynarodowa społeczność powinna mieć odwagę by być wierną swoim przekonaniom i zastosować większą presję na rząd Sudanu aby zapanował nad Janjawid i położył kres pogwałceniu praw człowieka w Darfurze.

Co możesz zrobić-

Dołącz się do apelu wzywającego rząd Sudanu do przeciwstawienia się pogwałceniom praw człowieka w Darfurze. Napisz do Porucznika Generalnego Omara Hassana Ahmad’a al – Bashir’a, prezydenta Sudanu

Lieutenant-General Omar Hassan Ahmad al-Bashir

President’s Palace

PO Box 281

Khartoum

Sudan

Fax: + 24911 771651/783223/779977
Komunikacja z Sudanem może być utrudniona, więc jeśli za pierwszym razem nie uda się dostarczyć wiadomości, prosimy o ponowne próby.