Syria: Dziesiątki tysięcy zaginionych nie mogą zostać zapomniane

Syryjski rząd oraz grupy zbrojne zaangażowane w konflikt w kraju muszą ujawnić informacje o losie i miejscu pobytu dziesiątek tysięcy osób zaginionych lub porwanym od 2011 roku - podkreśla Amnesty International w Międzynarodowym Dniu Pamięci Osób Zaginionych.

“Olbrzymia liczba osób aresztowanych przez władze lub pojmanych przez grupy zbrojne to tragedia, która w obliczu brutalności krwawego konfliktu w Syrii, jest w dużej mierze ignorowana przez społeczność międzynarodową. Dziesiątki tysięcy rodzin usiłują zdobyć informacje o losach swoich zaginionych bliskich – powiedział Philip Luther, Dyrektor Amnesty International ds. badań i rzecznictwa na obszarze Bliskiego Wschodu i Afryki Północnej.

Według danych Syryjskiej Sieci dla Praw Człowieka (SNHR), od 2011 roku rząd Syrii odpowiada za wymuszone zaginięcia 75 000 osób.

Fadwa Mahmoud opisała cierpienie życia od 20 września 2012 roku z nieświadomością, jaki jest los jej męża Abdulaziza Al-Kheira i syna Mahera Tahana: “Dni bardzo się dłużą. Żyję nadzieją, która pozwala mi iśc do przodu i daje siłę do działania na rzecz ich uwolnienia. Nigdy nie tracę nadziei, że wrócą. Wyobrażam sobie tę chwilę, gdy dowiem się o ich uwolnieniu”. Jej mąż i syn zostali aresztowani na punkcie kontrolnym w Damaszku przez Lotnicze Siły Wywiadowcze, a syryjski rząd temu zaprzecza.

Znacząca większość zaginionych osób w Syrii została umieszczona w rządowych ośrodkach detencji, a ponad 2000 osób zaginęło po aresztowaniu przez opozycyjne grupy zbrojne i grupę zbrojną nazywającą siebie Państwo Islamskie. Razan Zeitouneh, Wael Hamada, Samira Khalil i Nazem Hammadi, pokojowi syryjscy aktywiści, którzy pracowali w Centrum Dokumentacji Naruszeń w Syrii, organziacji pozarządowej monitorującej naruszenia praw człowieka, zostali porwani przez opozycyjna grupę zbrojną z biura we Wschodniej Ghouta 9 grudnia 2013 roku. Ich rodziny nie posiadają żadnych informacji o losie bliskich.

Z okazji Międzynarodowego Dnia Pamięci Osób Zaginionych Amnesty International otworzyła wystawę sztuki w Bejrucie zatytułowaną “Dziesiątki tysięcy”, która ma na celu podnieść świadomość ludzi o problemie wymuszonych zaginięć i dać głos rodzinom tych, którzy zniknęli. Wystawa obejmuje przedmioty pozostawione przez porwanych ludzi, wiersze osób, które przeżyły więzienie w Syrii oraz portrety aresztowanych kobiet autorstwa syryjskiej artystki Azza Abou Rebieh. Wystawa będzie otwarta od 30 sierpnia do 6 września 2017 roku.

Amnesty International z tej okazji uruchomiła też specjalną stronę www.tensofthousands.amnesty.org, gdzie znajduje się więcej informacji nt. zaginięć w Syrii, historie osób zaginionych i ich rodzin oraz informacje o wystawie.

20 zł miesięcznie
Pomagaj organizować akcje i kampanie
30 zł miesięcznie
50 zł miesięcznie

Sprawiedliwość dla Seńcowa i Kolczenki!

Powiązany temat

“Najdrożsi, tęsknię za Wami” – listy Nasrin Sotoudeh z więzienia do jej dzieci

Powiązany temat

Węgry: uwolnienie Syryjczyka niesłusznie skazanego za terroryzm