Syria: Konieczność ustanowienia obserwatorów ONZ w Aleppo – Amnesty International

Syria: Konieczność ustanowienia obserwatorów ONZ w Aleppo

W związku ze wznowieniem walk w syryjskim mieście Aleppo, Amnesty International wzywa do ustanowienia obserwatorów ONZ, aby chronić tysiące uciekających cywilów przed potencjalnymi atakami odwetowymi i innymi naruszeniami praw człowieka.

Pomimo zawieszenia broni, które przyjęto we wtorek w celu ewakuacji dziesiątek tysięcy cywilów i tysięcy rebeliantów, we wschodnim Aleppo doszło do ciężkiego ostrzału.

– To haniebne, ale nie niespodziewane, że pomimo zgody syryjskich władz na ewakuację, cywile uciekający ze swoich domów znaleźli się pod ostrzałem. Obawiamy się, że bez odpowiedniego monitoringu, ludzie uciekający ze wschodniego Aleppo będą narażeni na aresztowanie, wymuszone zaginięcia lub pozasądowe egzekucje – powiedziała Draginja Nadażdin, dyrektorka Amnesty International Polska.

– Wszystkie strony konfliktu muszą traktować priorytetowo bezpieczną ewakuację cywilów i zapewnić nieograniczony dostęp do pomocy humanitarnej we wschodniego Aleppo, aby ratująca życie pomoc mogła dotrzeć do osób w potrzebie.

Żądamy natychmiastowego zakończenia ataków na ludność cywilną Ukrainy!

Powiązany temat

Armenia/Azerbejdżan: Konflikt o Górski Karabach przyczyną wieloletniego cierpienia osób starszych – nowe raporty

Powiązany temat

Konkurs filmów o prawach człowieka i debata “Obcy w swoim domu. Palestyńczycy a Izrael” – Amnesty na festiwalu filmów dokumentalnych Millennium Docs Against Gravity