Syria: Masowe aresztowania/ obawa stosowania tortur lub maltretowania – Amnesty International

Syria: Masowe aresztowania/ obawa stosowania tortur lub maltretowania

Setki Kurdów aresztowano, a około 25 z nich zabito w wyniku krwawych starć na meczu piłkarskim 12 marca. Podstawą zatrzymania aresztowanych miało być ich kurdyjskie pochodzenie. Miejsce pobytu zatrzymanych nie jest znane. Mogą być narażeni na ryzyko tortur i maltretowania.

Aresztowania są wynikiem starć między kibicami na meczu w mieście Qamishli. Po jednej stronie walczyli głównie Kurdowie, po drugiej – w większości Arabowie. Służby bezpieczeństwa otworzyły ogień do tłumu, zabijając od 19 do 22 Kurdów. Uważa się, że stratowane zostało troje dzieci, gdy tłum próbował uciekać. W wyniku tego zdarzenia wybuchły starcia między syryjskimi Kurdami a syryjskimi służbami bezpieczeństwa  między innymi w miastach: Qamishli, Allepo, al-Hassaka (wszystkie na północy) i Damaszek (stolica). Setki mężczyzn, w tym nawet chłopców w wieku 14 lat, aresztowano w domach.

Część z zatrzymanych to kurdyjscy studenci na uniwersytecie w Damaszku. Nazwiska znane Amnesty International to: Fahima Asko (k); Sourya Amko (k); ‘Ali Huseini (k); Mizgin Huseini (k); Nasiba Huseini (k); Nizar Kousa (m); Jawdan Huseini (m); Jawan Hasse (m); Nawras Moura’i (m); Sipan Sayda (m); Sarteep Youssef (m); and Darchin Huchik (m).

TŁO WYDARZEŃ

W Syrii żyje około 1,5 mln Kurdów, którzy stanowią 10% populacji całego państwa – większość z nich mieszka w rejonie Jazira w północno-wschodniej części kraju. Około 150 000 nie posiada narodowości syryjskiej, nie przestrzega się wobec nich praw człowieka. Historia obfituje w krwawe konflikty między władzami Syrii a Kurdami. W marcu 1986 r. podczas silnych starć podczas Newrozu – Kurdyjskiego Festiwalu Noworocznego, zabito kilka osób. W październiku 1992 r. Kurdowie uczcili 30 rocznicę spisu ludności, na podstawie którego wielu z nich nie przypisano obywatelstwa kurdyjskiego ani praw człowieka. W odwecie syryjskie służby bezpieczeństwa przeprowadziły masowe aresztowania. W 1995 roku władze syryjskie zabroniły obchodzenia Newrozu, aresztowano dziesiątki Kurdów. Siedmiu syryjskich Kurdów zostało aresztowanych w swoich domach we wczesnych godzinach rannych 9 marca
2004 po kurdyjskich demonstracjach w Qamishli i al-Hassaka.

ZALECANE DZIAŁANIA: Prosimy o natychmiastowe wysyłanie apeli w języku angielskim lub polskim:

• wyrażając niepokój w związku z doniesieniami o zastrzeleniu 25 Kurdów przez służby bezpieczeństwa 12 marca w Qamishli w postaci umyślnych i samowolnych morderstw lub użycia wobec nich przemocy;
  • wzywając do wszczęcia niezależnego i bezstronnego śledztwa w sprawie zabójstw oraz o pociągniecie winnych do odpowiedzialności karnej zgodnie z międzynarodowymi standardami;
  • prosząc o podanie nazwisk aresztowanych, powodów ich zatrzymania i miejsce pobytu
  • prosząc, aby wszyscy zatrzymani uzyskali natychmiastowy dostęp do swoich rodzin, opieki prawnej i medycznej, jeśli taka byłaby wymagana
  • apelując o zapewnienie, że wszyscy zatrzymani są traktowani po ludzku, zgodnie z międzynarodowymi standardami traktowania aresztowanych;
  • wyrażając obawę, że aresztowani zostali zatrzymani wyłącznie za pokojowe wyrażanie swoich przekonań politycznych lub pochodzenia etnicznego oraz wzywając do ich natychmiastowego i bezwarunkowego uwolnienia, jeżeli nie zostaną oskarżeni o popełnienie przestępstwa karnego.

PROSIMY O NATYCHMIASTOWE WYSYŁANIE APELI NA ADRES:

1. Prezydent
Bashar al-Assad
President of the Republic
Presidential Palace
Abu Rummaneh, Al-Rashid Street
Damascus, Syrian Arab Republic
Fax:      + 963 11 332 3410
Zwrot grzecznościowy: Your Excellency/
Wasza Ekscelencjo

2. Minister Spraw Wewnętrznych
Major Generał Ali Hammud
Minister of the Interior
Ministry of Interior
Merjeh Circle
Damascus, Syrian Arab Republic
Fax:    + 963 11 222 3428
Zwrot grzecznościowy: Your Excellency/
Wasza Ekscelencjo

W razie wysyłania apeli po 27 kwietnia 2004 roku prosimy skontaktować się najpierw z Zespołem Pilnych Akcji.