Syria: Ogromna liczba zabitych demonstrantów w “Wielki Piątek” – Amnesty International

Syria: Ogromna liczba zabitych demonstrantów w “Wielki Piątek”

Według informacji przekazanych Amnesty International przez lokalnych działaczy na rzecz praw człowieka, przynajmniej 75 osób zostało zabitych 22 kwietnia podczas masowych protestów w Syrii. W wyniku użycia siły przez siły rządzące zginęło najwięcej demonstrantów od początku protestów w trakcie których rządzący zostali wezwani do przeprowadzenia reform politycznych.

Siły bezpieczeństwa użyły ostrej amunicji strzelają do protestujących, którzy po piątkowych modłach gromadzili się w różnych miejscach w całym kraju.

Według aktywistów, trzydzieści osób zostało zabitych w mieście Izra na południu kraju, dwadzieścia dwie osoby w Damaszku, osiemnaście osób w okolicy miasta Homs a pozostałe osoby w innych częściach kraju. To był najbardziej krwawy dzień od rozpoczęcia protestów.

Pośród zabitych w Izra znajdowali się dwaj chłopcy, w wieku siedmiu i dziesięciu lat, oraz siedemdziesięcioletni mężczyzna.

– Syryjskie władze ponownie odpowiedziały kulami i pałkami na pokojowe wołanie o zmiany. Rządzący powinni natychmiast wstrzymać ataki przeciw pokojowym demonstrantom i umożliwić Syryjczykom korzystanie z praw do wolnych zgromadzeń, zgodnie z międzynarodowym prawem – powiedział Malcolm Smart, dyrektor Amnesty International ds. Bliskiego Wschodu i Afrykę Północnej.

– Władze powinny również rozpocząć niezależne dochodzenie w sprawie ostatnich zajść i upewnić się, że odpowiedzialne za śmierć demonstrantów osoby z służb bezpieczeństwa zostaną pociągnięte do odpowiedzialności.

Tłumaczyła Janina Wollny

Żądamy natychmiastowego zakończenia ataków na ludność cywilną Ukrainy!

Powiązany temat

Konkurs filmów o prawach człowieka i debata “Obcy w swoim domu. Palestyńczycy a Izrael” – Amnesty na festiwalu filmów dokumentalnych Millennium Docs Against Gravity

Powiązany temat

Izrael/OTP: Rośnie liczba bezprawnych zabójstw i innych przestępstw. Apartheid Izraela wobec Palestyńczyków musi się skończyć