Syryjski obrońca praw człowieka laureatem nagrody Martina Ennalsa – Amnesty International

Syryjski obrońca praw człowieka laureatem nagrody Martina Ennalsa

Muhannad Al-Hassani jest syryjskim prawnikiem, który odważnie bronił praw człowieka mimo surowych ram prawnych wprowadzonych przez rząd Syrii. Al-Hassani jest prezesem Syryjskiej Organizacji Praw Człowieka (Swasiya), wiodącej organizacji działającej na rzecz praw człowieka, której od sześciu lat władze Syrii odmawiaja oficjalnej rejestracji.
Al-Hassani został aresztowany 28 lipca 2009 roku i skazany na podstawie Artykułu 286 Syryjskiego Kodeksu Karnego za -osłabianie sentymentów narodowych- i -rozpowszechnianie fałszywych informacji-.
Al Hassani przebywa obecnie w więzieniu w Adhra, a jego następne przesłuchanie przed sądem w Damaszku zostało zaplanowane na 27 maja 2010 roku. Znajduje sie w ciężkim stanie. Jest przetrzymywany razem z 70 innymi więźniami w małej celi i odmawia mu się dostępu do opieki medycznej.
10 listopada 2010 roku został wydany całkowity zakaz wykonywania zawodu dla Al-Hassaniego. On sam znajdował się przez cały czas pod niesłychaną, nasilającą się wciąż presją w związku z wypełnianiem swoich funkcji. Został wydany wobec niego rownież sześcioletni zakaz podróżowania. Przez ostatnich sześć lat jego biuro i wszystkie środki łączności znajdowały się pod kontrolą syryjskich służb bezpieczeństwa.
Przewodniczący jury, Hans Thoolen, w nastepujący sposób uzasadnił decyzję: -Jest to osoba o wyjątkowej odwadze, arbitralnie przetrzymywana w warunkach nie do zaakceptowania za obronę rządów prawa i stworzenie organizacji działającej na rzecz praw człowieka.-
Ceremonia wręcznie nagrody odbędzie się w Genewie 15października 2010 roku.
Nagroda Martina Ennalsa dla Obrońcy Praw Człowieka jest nagrodą przyznawaną przez środowisko organizacji działających na rzecz praw człowieka na całym świecie. W skład jury wchodzą przedstawiciele następujących organizacji: Amnesty International, Human Rights Watch, Human Rights First, International Federation for Human Rights, World Organisation Against Torture, Front Line, International Commission of Jurists, German Diakonie, International Service for Human Rights i HURIDOCS.
Wśród laureatów z ubiegłych lat znajdują się następujące osoby: Emad Baghi, Iran (2009); Mutabar Tadjibaeva, Uzbekistan; Pierre Claver Mbonimpa, Burundi i Rajan Hoole-Kopalasingham Sritharan, Sri Lanka; Akbar Ganji, Iran i Arnold Tsunga, Zimbabwe; Aktham Naisse, Syria; Lida Yusupova, Rosja; Alirio Uribe Mu-oz, Kolumbia; Jacqueline Moudeina, Czad; Peace Brigades International; Immaculée Birhaheka, Demokratyczna Republika Konga; Natasha Kandic, Jugosławia; Eyad El Sarraj, Palestyna; Samuel Ruiz, Meksyk; Clement Nwankwo, Nigeria; Asma Jahangir, Pakistan; Harry Wu, Chiny.
Dodatkowe informacje:
Luis Marreiros, Koordynator,