SZÓSTA ROCZNICA OTWARCIA OBOZU GUANTÁNAMO – Amnesty International

SZÓSTA ROCZNICA OTWARCIA OBOZU GUANTÁNAMO

Obecnie przetrzymywanych jest tam około 300 mężczyzn schwytanych podczas -wojny z terroryzmem-. Nie postawiono im żadnych zarzutów i istnieje małe prawdopodobieństwo, że zostanie im zapewniony rzetelny proces
Warunki, w jakich są przetrzymywani są okrutne, nieludzkie i poniżające. Dotyczy to także tych osób, które zostały przeznaczone do zwolnienia z obozu.
Wciąż przenosi się tam osoby, które wcześniej przetrzymywane były w tajnych obozach CIA na całym świecie, co potwierdza rolę Guantánamo jako serca amerykańskiego systemu nielegalnego przetrzymywania.
Obóz w Guantánamo jest symbolem niesprawiedliwości i łamania praw człowieka. Musi zostać zamknięty.
Amnesty International wzywa władze USA do zamknięcia Guantánamo w sposób transparentny i z pełnym poszanowaniem praw osób przetrzymywanych. Ci, którzy zostaną oskarżeni o popełnianie przestępstw, powinni mieć zapewniony rzetelny proces.

• Program AI na rzecz zaprzestania nielegalnego przetrzymywania podczas -wojny z terroryzmem-
  • Guantánamo – fakty i liczby
  • -Wojna z terroryzmem- – kalendarium
  • Znane osoby mówią -NIE- Guantánamo
Powiedz NIE bezprawnemu przetrzymywaniu w GuantánamoOsoby z całego świata, takie jak ty, także mogą pomóc w powstrzymaniu stosowanych przez rząd USA nielegalnych aresztowań. Odwiedź stronę internetową tearitdown.org dołącz do akcji na rzecz zamknięcia Guantánamo. Podoba Ci się to co robimy? Nasze działania są możliwe dzięki regularnym darowiznom od osób prywatnych. Włącz się! Możesz zmienić lub uratować ludzkie życie!