Szirin Ebadi w Polsce

Amnesty International patronuje książce Szirin Ebadi „Kiedy będziemy wolne: moja walka o prawa człowieka” i organizuje spotkanie z laureatką Pokojowej Nagrody Nobla 4 października w Zachęcie w Warszawie.

Szirin Ebadi to irańska prawniczka, działaczka praw człowieka, pierwsza kobieta, która była w Iranie sędzią oraz laureatka Pokojowej Nagrody Nobla w 2003 r. 11 października nakładem wydawnictwa „Znak” ukaże się w Polsce jej autobiograficzna książka „Kiedy będziemy wolne: moja walka o prawa człowieka”.

4 października o godz. 20:00 w Zachęcie w Warszawie Amnesty International organizuje spotkanie z Szirin Ebadi, które poprowadzi Sylwia Chutnik. Tłumaczenie z języka perskiego zapewni dr Mirosław Michalak.

Książka Szirin Ebadi określana jest jako raport działaczki praw człowieka w Iranie, ale również jako pamiętnik kobiety, zapis jej osobistych doświadczeń z kraju, w którym kobiety muszą wykazać się nadzwyczajną odwagą, by walczyć o swoje prawa. Ebadi relacjonuje masowe aresztowania, publiczne egzekucje i tortury na opozycjonistach. W migawkach z codziennego życia w Teheranie pisze zarówno o randkujących młodych Irankach, jak i policji moralnej, która decyduje o losie kobiety aresztowanej za wystający spod chusty kosmyk włosów.

Podczas spotkania z Szirin Ebadi porozmawiamy o prawach kobiet, o feministkach, matkach i córkach, o pracy prawników, sędziów – stojących po stronie praw człowieka i stających do nierównej walki z państwem policyjnym kontrolowanym przez ekstremistów.

Wolność dla Nasrin z Iranu!

Powiązany temat

List organizacji pozarządowych do polskich władz w sprawie przyjęcia uchodźców z Morii