SZKOLENIE DLA EDUKATORÓW I EDUKATOREK PRAW CZŁOWIEKA W ZIELONEJ GÓRZE! – Amnesty International

SZKOLENIE DLA EDUKATORÓW I EDUKATOREK PRAW CZŁOWIEKA W ZIELONEJ GÓRZE!

W dniach 25-26.10.2014 r. w Zielonej Górze odbędzie się szkolenie dla edukatorów i edukatorek, poświęcone prawom człowieka i ubóstwu oraz umiejętnościom pracy z grupą. Szkolenie jest dedykowane osobom, które chcą aktywnie działać w dziedzinie edukacji w swoim regionie we współpracy ze Stowarzyszeniem Amnesty International Polska.<br /> <br />

JEŚLI:

• chcesz zostać edukatorem/edukatorką w ramach ogólnoświatowego ruchu ludzi działających na rzecz praw człowieka
  • chcesz wiedzieć, czym są prawa człowieka
  • jesteś zainteresowany/a rozwojem swoich kompetencji trenerskich
  • jesteś zdecydowany/a włączyć się w działania w ramach Tygodnia Edukacji Globalnej w regionie województwa lubuskiego
  • jeśli nie współpracujesz z Amnesty International, bądź działasz z nami nie dłużej niż rok
  • jesteś pełnoletni/pełnoletnia

NIE ZWLEKAJ!
Wyślij swoje zgłoszenie do 19.10. na adres: szkolenia@amnesty.org.pl z dopiskiem ZielonaGora_edukacja
Wysłanie zgłoszenia nie jest jednoznaczne z potwierdzeniem uczestnictwa w szkoleniu: osoby, które zakwalifikują się do wzięcia udziału w szkoleniu otrzymają informację zwrotną do dnia 20 października. Do Dnia 22 października osoby zakwalifikowane otrzymają informacje organizacyjne. Możliwe, iż w dniu 20 października z wybranymi osobami skontaktujemy się telefonicznie.
ZAŁOŻENIA SZKOLENIA:

• stworzenie grupy edukatorów/ek, działających lokalnie na rzecz praw człowieka, organizujących edukacyjne wydarzenia w czasie Tygodnia Edukacji Globalnej, który w tym roku przypada na 15-23 listopada
  • merytoryczne przygotowanie do prowadzenia warsztatów na temat praw człowieka oraz ubóstwa
  • poszerzenie wiedzy i świadomości o prawach człowieka
  • zwiększenie wiedzy i umiejętności facylitacji grupy

Osoby, które wezmą udział w szkoleniu będą zobowiązane do przeprowadzenia szkolenia bądź akcji w ramach Tygodnia Edukacji Globalnej w swoim regionie. Z osobami uczestniczącymi w szkoleniu zostaną podpisane porozumienia o współpracy.
PROGRAM SZKOLENIA przewiduje następujące zajęcia tematyczne:

• Prawa człowieka i ubóstwo, współzależność i niepodzielność praw człowieka
  • Prawa gospodarcze, społeczne i kulturalne
  • Podejmowanie działania na rzecz eliminacji ubóstwa, na przykładach kampanii prowadzonych przez Amnesty International
  • Zasady Edukacji Praw Człowieka
  • Prowadzenie warsztatów i praca z młodzieżą
  • Facylitacja: rola i cechy dobrego/ej facylitatora/ki

KWESTIE ORGANIZACYJNE:

Szkolenie odbędzie się  w dniach  25 i 26.10.2014  r. w siedzibie Związku Lubuskich Organizacji Pozarządowych (Zacisze 17, Zielona Góra).

Zajęcia odbywają się w godzinach od 10:30 do 18:30 (z przerwą obiadową) w sobotę oraz od 9:00 do 17:00 w niedzielę.
Organizator  pokrywa koszty wyżywienia oraz poczęstunku w ramach przerw kawowych.
Formularz zgłoszeniowy jest dostępny poniżej.
ZAPRASZAMY!

Projekt jest współfinansowany w ramach programu polskiej współpracy rozwojowej Ministerstwa Spraw Zagranicznych RP w 2014r.

Powiązany temat

Konkurs filmów o prawach człowieka i debata “Obcy w swoim domu. Palestyńczycy a Izrael” – Amnesty na festiwalu filmów dokumentalnych Millennium Docs Against Gravity

Powiązany temat

„Lex Woś” − poselski projekt ustawy o transparentności finansowania organizacji pozarządowych − uwagi organizacji pozarządowych