Szkolenie dla trenerów i trenerek – SILENCE HATE

Stowarzyszenie Amnesty International zaprasza osoby pracujące edukacyjnie z młodzieżą do udziału w szkoleniu trenerów i trenerek organizowanym w ramach projektu „SILENCE HATE – zmiana języka może zmienić świat”.

Głównym celem projektu „SILENCE HATE” jest zwalczanie i zapobieganie mowie nienawiści w Internecie wymierzonej w migrantów i migrantki oraz uchodźców i uchodźczynie poprzez rozwijanie nowych i twórczych przekazów.

Najbardziej skutecznym sposobem walki z nienawiścią jest edukacja. Szkoły i media odgrywają zasadniczą rolę w zwalczaniu wrogości i uprzedzeń, wspieraniu solidarności społecznej i rozwijaniu zrozumienia i empatii. Zamiast skupiać się wyłącznie na negatywnych konsekwencjach korzystania z Internetu, wspólnie stwórzmy alternatywę – włączające treści, które pokazują pozytywną wartość różnorodności i wzmacniają osoby z doświadczeniem migranckim i uchodźczym.

Zaangażowanie w projekt oznacza udział w dwóch zjazdach szkoleniowych w dniach 15-17 czerwca i 14-16 września. Głównym celem szkoleń jest zwiększenie kompetencji trenerów i trenerek pracujących z młodymi ludźmi w zakresie przeciwdziałania mowie nienawiści w sieci, skierowanej głównie przeciwko uchodźcom i uchodźczyniom oraz migrantom i migrantkom.

Osoby, które wezmą udział w dwóch zjazdach szkoleniowych, wezmą udział w zamkniętej rekrutacji na trenerów i trenerki prowadzących warsztaty z młodzieżą w szkołach. W ich ramach młodzi ludzie będą tworzyć alternatywne przekazy i medialne produkcje w tematyce przeciwdziałania mowie nienawiści.

CELE SZCZEGÓŁOWE SZKOLENIA

• Pogłębienie wiedzy na temat zjawiska mowy nienawiści w sieci, jej przyczyn i konsekwencji oraz innych zjawisk, takich jak dyskryminacja czy przestępstwa z nienawiści.
  • Zwiększenie umiejętności trenerskich związanych z wykorzystaniem edukacji na rzecz praw człowieka z młodzieżą w przeciwdziałaniu mowie nienawiści w sieci.
  • Wsparcie uczestników i uczestniczki w planowaniu zajęć edukacyjnych z młodzieżą na temat przeciwdziałania mowie nienawiści w sieci.
  • Zwiększenie umiejętności trenerów i trenerek związanych z wykorzystaniem i adaptowaniem metod edukacji pozaformalnej w pracy z młodzieżą oraz wykorzystaniem mediów w przeciwdziałaniu mowie nienawiści w sieci.

KOGO SZUKAMY

• Zapraszamy osoby mające udokumentowane doświadczenie w pracy z młodzieżą metodami aktywnymi, minimum podstawowe przygotowanie trenerskie i/lub pedagogiczne.
  • Wiedza w obszarze edukacji praw człowieka, edukacji antydyskryminacyjnej i mowy nienawiści będzie dodatkowym atutem.
  • Poszukujemy osób zmotywowanych do promowania wartości praw człowieka wśród młodych ludzi.

REKRUTACJA

Aby zgłosić się do udziału w projekcie, wystarczy wypełnić formularz zgłoszeniowy. Na zgłoszenia czekamy do 21 maja 2018.

Pełna obecność na obu zjazdach jest warunkiem koniecznym do udziału w projekcie.  Osobom uczestniczącym zapewniamy zakwaterowanie w pokoju wieloosobowym, wyżywienie i zwrot kosztów podróży. Szkolenia odbędą się w Warszawie.

Więcej informacji udziela Michał Kłopocki – michal.klopocki@amnesty.org.pl

Projekt jest współfinansowany przez Komisję Europejską.

20 zł miesięcznie
Pomagaj organizować akcje i kampanie
30 zł miesięcznie
50 zł miesięcznie

Uwolnijmy ludzi z piekła!

Powiązany temat

Polska, Święto Niepodległości: wszyscy pokojowi uczestnicy zgromadzeń powinni być chronieni

Powiązany temat

USA i Meksyk: władze muszą respektować prawo każdej osoby do ubiegania się o ochronę