Szkolna Grupa Amnesty International z Piątkowiska walczy z dyskryminacją

W ramach projektu Amnesty International Razem mamy siłę: STOP DYSKRYMINACJI! Szkolna Grupa z Gimnazjum im. Adama Mickiewicza w Piątkowisku, wykazała się ogromnym zaangażowaniem i troską o najbliższe otoczenie. Przygotowana przez nich wystawa na temat dyskryminacji ze względu na orientację seksualną, tożsamość płciową spotkała się z krytyką środowisk narodowych oraz władz lokalnych i została zdjęta.

Wystawa przygotowana przez uczniów jest wynikiem długotrwałej pracy i wielu warsztatów antydyskryminacyjnych realizowanych we współpracy z kilkoma organizacjami pozarządowymi. Młodzież poddała pod refleksję takie zagadnienia jak uprzedzenia, stereotypy, faworyzację i dyskryminację, aby ostatecznie zaplanować swoje działania na rzecz zmiany w najbliższym otoczeniu.

W ramach projektu Razem mamy siłę: STOP DYSKRYMINACJI! w całej Polsce tysiące uczniów i uczennic podejmują działania, aby zwrócić uwagę na problem dyskryminacji ze względu na status społeczny, pochodzenie, wygląd, poglądy czy płeć. Wiele inicjatyw realizowanych przez młodzież dotyczy także propagowania postawy otwartości i tolerancji, co pozwala na budowanie środowiska przyjaznego prawom człowieka, gdzie każda osoba traktowana jest  godnie i z szacunkiem.

Gimnazjum im. Adama Mickiewicza w Piątkowisku, podejmowało liczne działania m.in. zorganizowano tam „Dzień religijno-niereligijny” i warsztaty antydyskryminacyjne ze względu na orientację psychoseksualną. Ostatnim działaniem grupy było przygotowanie wystawy na temat dyskryminacji ze względu na orientację seksualną, tożsamość płciową i wyznanie.

Amnesty International wystąpiła z prośbą o interwencję do Kuratorium Oświaty w Łodzi, Ministra Edukacji Narodowej i Rzecznika Praw Obywatelskich. Zaangażowani uczniowie i uczennice, nauczyciele i nauczycielki oraz cała szkolna społeczność otrzymała także list wsparcia i podziękowania za dotychczasową wspólną pracę na rzecz praw człowieka.

Szkolna Grupa Amnesty z Piątkowiska potrzebuje wsparcia. Powiedzmy im, jak ważne są ich działania na rzecz praw człowieka. Zachęcamy do wysyłania słów wsparcia na profilu Amnesty Polska na Facebooku.

Dziękujemy wszystkim osobom i organizacjom pozarządowym za dotychczasową interwencję.

20 zł miesięcznie
Pomagaj organizować akcje i kampanie
30 zł miesięcznie
50 zł miesięcznie