Tajlandia: Odpowiedzialność musi być egzekwowana również w czasie kryzysu politycznego – Amnesty International

W nocy 10 kwietnia tajskie odziały wojskowe próbowały usunąć protestujących ze Zjednoczonego Frontu Demokratycznego Przeciwko Dyktaturze (United Front for Democracy against Dictatorship – UDD) w jednej z dzielnic Bangkoku. W rezultacie śmierć poniosło co najmniej 25 osób (18 protestujących, 1 dziennikarz zagraniczny i 6 członków służb bezpieczeństwa), a co najmniej 840 osób zostało rannych. Wojsko użyło wtedy ostrej amunicji, jednak pojedynczy protestujący także używali pistoletów i granatów jak również naprędce zrobionej broni. 134 osoby pozostają w szpitalu, z czego 6 na oddziale intensywnej opieki medycznej.
Amnesty International uznaje zobowiązania rządu Tajlandii do ochrony życia i zdrowia ludzi, która uwzględnia ochronę przed atakami nie-państwowych podmiotów prawa.
Amnesty International zauważa również, że prawo do zgromadzeń określa tylko zgromadzenia o charakterze pokojowym, a osoby angażujące się w działania siłowe będą musiały ponieść konsekwencje swoich czynów. Liderzy partii opozycyjnych, w tym poprzedni premier – Thaksin Shinawatra, sprzymierzeniec UDD – powinien publicznie zaprotestować przeciwko łamaniu praw człowieka w czasie protestów, a także poprosić swoich zwolenników by zaprzestali dalszych brutalnych ataków na politycznych oponentów.
Tajskie odziały bezpieczeństwa muszą działać zgodnie z międzynarodowymi standardami w starciach z protestującym tłumem. Zasada 14 dokumentu ONZ dotyczącego podstawowych zasad użycia siły i broni palnej przez funkcjonariuszy egzekwujących prawo ( ang. Basic Principles on the Use of Force and Firearms by Law Enforcement Officials) mówi: -przy rozpraszaniu agresywnych zgromadzeń, egzekwując prawo przedstawiciele państwowi mogą użyć broni palnej tylko wtedy kiedy środki mniejszego zagrożenia nie są skuteczne oraz użycie broni zostanie ograniczone do minimum-.
Zasada 9 mówi natomiast, że: -Przy egzekwowaniu prawa przedstawiciele państwowi nie mogą użyć broni palnej przeciwko osobom z wyjątkiem samoobrony; w obronie innych osób, których życie lub zdrowie jest zagrożone; w przypadku przeciwdziałania popełnieniu szczególnie niebezpiecznego przestępstwa zagrażającemu życiu; przy aresztowaniu osoby przedstawiającej takie niebezpieczeństwo i stawiającej opór, lub, kiedy inne środki są niewystarczające, osoba ta próbuje uciec. W każdej inne sytuacji celowe, śmiercionośne użycie broni palnej może być usprawiedliwione tylko i wyłącznie ochroną czyjegoś życia.-.
Tło wydarzeń
Większość członków i odłamów UDD, popularnie nazywanych -Czerwonymi Koszulami- (od koloru ubrań), są zwolennikami poprzedniego premiera Thaksina, który stracił urząd w 2006 roku. Thaksin, który obecnie jest na dobrowolnym wygnaniu, styka się z wieloma zarzutami o pogwałcenie praw człowieka.
UDD demonstruje w Bangkoku od 12 marca, żądając rozwiązania Parlamentu, nowych wyborów, a od 10 kwietnia również rezygnacji i wygnania premiera Abhisita Vejjajiva.
18 kwietnia PAD, która stoi w opozycji do UDD, dała rządowi siedmiodniowe ultimatum by -wprowadziła prawo w życie-. Może być to interpretowane jako żądanie by rozpędzić Czerwone Koszule, zanim PAD również nie zacznie demonstrować. PAD, znane jako -Żółte Koszule-, została utworzona w 2006 roku jako przeciwnicy Thaksina. Angażowali się w zakrojone na szeroką skalę demonstracje, m.in. okupacji dwóch lotnisk w Bangkoku w 2008 roku, jako wyrazu niezadowolenia względem dwóch kolejnych rządów wspierających Thaksina.