Tajne przez poufne. Rozliczmy tajne więzienia CIA w Polsce

Czy śledztwo prowadzone przez krakowską prokuraturę w sprawie tajnych więzień CIA w Polsce jest efektywne i w końcu przyniesie skutek? Goście spotkania "Tajne przez poufne. Rozliczmy tajne więzienia CIA", które odbędzie się 23 października o godz. 18.00 w Cafe Artefakt w Krakowie, wezmą na tapetę odpowiedzialność polskich władz za obecność "czarnych dziur" w Polsce.

W spotkaniu wezmą udział:

Steve Crawshaw – dyrektor ds. międzynarodowego rzecznictwa w Amnesty International.

Aleksandra Zielińska – koordynatorka kampanii Amnesty International Polska.

W styczniu 2012 r. śledztwo o tajnych więzieniach CIA zostało nagle i bez podania przyczyny przeniesione z prokuratury w Warszawie do Krakowa. Liczne zmiany zespołów prokuratorskich prowadzących śledztwo, w tym prokuratora prowadzącego, pozostają niewyjaśnione, a przyczyniają się do opóźnień śledztwa.

Prokuratura Generalna otworzyła dochodzenie 5 lat temu, w 2008 r. Amnesty International wyraziło zaniepokojenie co do jego wiarygodności i efektywności. Wątpliwości budzi szczególnie brak jego przejrzystości, w tym brak informacji co do zakresu jakiego ono dotyczy. Niepokojące jest również odwoływanie się przez najwyższych urzędników państwowych do argumentów o bezwzględnej  tajemnicy państwowej. Postawa taka ogranicza opinii publicznej dostęp do jakichkolwiek informacji o śledztwie.

Tajemnica państwowa nie może być wymówką przed uchylaniem się od odpowiedzialności.

„Tajne przez poufne. Rozliczmy tajne więzienia CIA”, 23 października, godz. 18.00, Cafe Artefakt, Kraków.

Czeczenia: zatrzymaj porwania i zabójstwa osób LGBTI

Powiązany temat

Lesbos: Symboliczny protest uchodźców, którzy wpadli w sieci umowy UE-Turcja