Tajne przez poufne. Rozliczmy tajne więzienia CIA w Polsce

Czy śledztwo prowadzone przez krakowską prokuraturę w sprawie tajnych więzień CIA w Polsce jest efektywne i w końcu przyniesie skutek? Goście spotkania "Tajne przez poufne. Rozliczmy tajne więzienia CIA", które odbędzie się 23 października o godz. 18.00 w Cafe Artefakt w Krakowie, wezmą na tapetę odpowiedzialność polskich władz za obecność "czarnych dziur" w Polsce.

W spotkaniu wezmą udział:

Steve Crawshaw – dyrektor ds. międzynarodowego rzecznictwa w Amnesty International.

Aleksandra Zielińska – koordynatorka kampanii Amnesty International Polska.

W styczniu 2012 r. śledztwo o tajnych więzieniach CIA zostało nagle i bez podania przyczyny przeniesione z prokuratury w Warszawie do Krakowa. Liczne zmiany zespołów prokuratorskich prowadzących śledztwo, w tym prokuratora prowadzącego, pozostają niewyjaśnione, a przyczyniają się do opóźnień śledztwa.

Prokuratura Generalna otworzyła dochodzenie 5 lat temu, w 2008 r. Amnesty International wyraziło zaniepokojenie co do jego wiarygodności i efektywności. Wątpliwości budzi szczególnie brak jego przejrzystości, w tym brak informacji co do zakresu jakiego ono dotyczy. Niepokojące jest również odwoływanie się przez najwyższych urzędników państwowych do argumentów o bezwzględnej  tajemnicy państwowej. Postawa taka ogranicza opinii publicznej dostęp do jakichkolwiek informacji o śledztwie.

Tajemnica państwowa nie może być wymówką przed uchylaniem się od odpowiedzialności.

„Tajne przez poufne. Rozliczmy tajne więzienia CIA”, 23 października, godz. 18.00, Cafe Artefakt, Kraków.

20 zł miesięcznie
Pomagaj organizować akcje i kampanie
30 zł miesięcznie
50 zł miesięcznie

Uratuj Ammara przed wyrokiem śmierci!

Powiązany temat

Poszukujemy osoby do doradztwa strategicznego w obszarze aktywizmu