Team Amnesty na starcie – Amnesty International

Team Amnesty na starcie

Pomysł, by poprzez aktywność sportową wspierać różnego rodzaju organizacje społeczne czy idee, przywędrował do nas z Zachodu, gdzie takie działania są bardzo popularne. Tak działa na przykład Team Amnesty w Wielkiej Brytanii:

Team Amnesty UK

Członkowie i sympatycy Amnesty, którzy startują w różnego rodzaju biegach, wyścigach rowerowych czy innego rodzaju imprezach sportowych, robią to w "barwach" organizacji. Dzięki temu łączą przyjemne z pożytecznym. Team Amnesty bierze udział np. w London Marathon.

Nasz pomysł jest podobny, dostosowany oczywiście do polskich realiów. Robimy specjalne teamowe koszulki promujące Amnesty z hasłem dotyczącym praw człowieka i zakładamy je na biegi, w których startujemy. Jeśli zbierze się nas więcej i mamy chęć, możemy zorganizować z pomocą lokalnej grupy Amnesty małe stoisko informacyjne z materiałami, petycjami etc. Możemy nasz udział w biegu dedykować konkretnej osobie, na rzecz której Amnesty występuje.

Team Amnesty ma mieć charakter niesformalizowany i luźny. Bierzemy w nim udział, kiedy chcemy.

Pozdrawiam,
Maciej Roszak