?The Invisibles? ? filmy o emigrantach w Meksyku i niewidzialnym łamaniu praw czlowieka – Amnesty International

Seria czterech filmów pod zbiorczym tytułem -The Invisibles- (Niewidzialni) dokumentuje podróż setek emigrantów spod granicy między Gwatemalą a Meksykiem i ich drogę do Stanów Zjednoczonych. Premiera filmów -The Invisibles- zbiega się z rozpoczęciem tegorocznego Globalnego forum na temat migracji i rozwoju (Global Forum on Migration and Development), które odbywa się w Puerto Vallarta, w Meksyku.
Każdego roku w Meksyku porywa się, gwałci, a czasem nawet morduje tysiące emigrantów. Powodowani nędzą i poczuciem zagrożenia, których doświadczają w swojej ojczyźnie, podróżują przez Meksyk z nadzieją lepszego życia, które czeka na nich w USA. Jednak zbyt często ich marzenia obracają się w prawdziwy koszmar.
Filmy -The Invisibles- obnażają prawdę o jednej z najbardziej niebezpiecznych podróży na świecie i ujawniają nieznane wcześniej losy ludzi, którzy odbyli tę podróż przez Meksyk ku północy.
-Władze Meksyku muszą chronić emigrantów w naszym kraju. Prawo musi chronić nas wszystkich, nieważne czy to obcokrajowiec czy obywatel. To niezwykle ważne, by Meksyk dawał innym przykład, jak powinno się traktować emigrantów-, mówi Gael Gracía Bernal.
W trakcie kilku wywiadów z emigrantami Amnesty International dowiedziała się o doświadczeniach nadużyć i łamania praw wobec emigrantów. Wielu z nich jest gwałconych, porywanych lub zabijanych przez organizacje przestępcze lub prześladowanych przez władze publiczne. Były to historie kobiet i mężczyzn, którzy, pomimo niebezpieczeństw, byli zdeterminowani by dotrzeć do USA.
-Nakręciliśmy -The Invisibles-, by zwrócić uwagę na nadużycia, których doświadczają emigranci w Meksyku. Podczas gdy światowi eksperci w tym tygodniu zbierają się w Puerto Vallarta na Globalnym forum na temat migracji i rozwoju, setki kilometrów dalej emigranci w Meksyku stają naprzeciw ogromnego niebezpieczeństwa-, mówi Sarah Shebbeare, działaczka Amnesty International i producent wykonawczy filmów.
-Rząd meksykański obiecał, że usprawni ochronę emigrantów. Najwyższy czas by spełnił tę obietnicę. Niech pierwszym krokiem rządu w tej sprawie będzie stworzenie przejrzystego planu działania oraz zebranie i opublikowanie danych z całego kraju, dotyczących nadużyć wobec emigrantów, jak i działań podjętych w celu ustalenia kto jest odpowiedzialny za ten proceder-, mówi Sarah Shebbeare.
Dziewięciu na dziesięciu nielegalnych emigrantów pochodzi z Ameryki Środkowej, a Meksyk jest jednym z niewielu państw na świecie, które są dla emigrantów zarówno państwem docelowym jak i tranzytowym. Niewiele zmieniło się dla tych, którzy podróżują przez Meksyk nawet po wydarzeniach z sierpnia tego roku, kiedy to w Tamaulipas doszło do masowego mordu ponad siedemdziesięciu nielegalnych emigrantów.
Filmy -The Invisibles- prezentują niezwykłe świadectwo emigrantów, wolontariuszy i pracowników służby zdrowia, którzy mówią o niebezpieczeństwach jakie czyhają na tysiące kobiet i mężczyzn, którzy podróżują przez Meksyk z nadzieją na lepsze życie.
Po premierze w Meksyku filmy -The Invisibles- można będzie zobaczyć na YouTube pod adresem www.youtube.com/invisiblesfilms oraz www.amnesty.org/en/theinvisibles, lub za pośrednictwem innych mediów.
FILMY
Seria obejmuje następujące filmy:
Seaworld: Film ukazuje ludzi przepełnionych nadzieją na dotarcie do USA. Młoda dziewczyna, która podróżuje ze swoją rodziną, marzy, żeby odwiedzić park wodny Seaworld w Orlando na Florydzie. Film nakręcony został w ośrodku dla emigrantów w południowym Meksyku i zwraca uwagę na niebezpieczeństwa, jakie na nich czyhają.
Six Out of Ten: Gael García Bernal rozmawia z trzema kobietami z Hondurasu, które podróżują w poszukiwaniu lepszego życia dla swoich rodzin, podejmując przy tym ogromne ryzyko. Sześć na dziesięć kobiet, które wyruszają w tę podróż, zostaje wykorzystanych seksualnie.
What Remains: Rodzina, która pozostała w Ameryce Środkowej, może nigdy nie dowiedzieć się co stało się z tymi, których kochają. W El Salvador matka mówi nam o rozpaczy, jaką czuje nie wiedząc gdzie jest jej syn, który wyjechał z domu przed dziesiątkami lat, mówiąc że w ciągu 12 dni zadzwoni do niej ze Stanów.
-GOAL!-: Emigranci będą przybywać do Meksyku mimo niebezpieczeństwa i ryzyka. Źle sypiają, żebrzą o jedzenie, łapią okazję czepiając się zewnętrznych części jadących pociągów towarowych. Wielu z nich zostaje ciężko rannych, jednak nigdy nie zabraknie osób gotowych do podjęcia niebezpiecznej podróży.
Tło sprawy
Jako nielegalni emigranci, dziesiątki tysięcy ludzi, którzy opuszczają swe domy w Ameryce Środkowej lub Południowej i wyruszają w podróż na północ przez Meksyk w poszukiwaniu lepszego życia w Stanach Zjednoczonych, nie mają prawa do wjazdu i przebywania w tym kraju.
W kwietniu 2010 roku opublikowaliśmy raport, który ujawnia prawdę na temat wydarzeń w Meksyku. Łamanie praw człowieka wobec meksykańskich emigrantów w USA słusznie niepokoi opinię publiczną. Jednak publiczne oburzenie wobec nadużyć praw wobec emigrantów w Meksyku jest w bardzo dużym stopniu wyciszane.
W 2009 roku w ciągu zaledwie sześciu miesięcy uprowadzono niemal 10 tys. emigrantów, z czego prawie połowa przesłuchiwanych ofiar twierdzi, że w ich porwanie w pewnym stopniu zamieszane były władze publiczne.
Zainspirowani losami ludzi, którzy wyruszyli w tę podróż, aktor i reżyser Gael García Bernal i reżyser Marc Silver połączyli siły z Amnesty International, by zrealizować film, który rzuci światło na nadużycia wobec emigrantów. Historia opowiedziana w czterech częściach ich filmu to szokujący obraz świata, o którym wielu ludzi wolałoby, aby nikt nie wiedział.
Rząd Meksyku nie może dłużej bagatelizować ani tego problemu, ani roli jaką w tym kryzysie odgrywają władze. Najwyższy czas, by zacząć chronić przed nadużyciami emigrantów podróżujący przez Meksyk.
Zwracamy się do Prezydenta Meksyku, by utworzył grupę zadaniową, w skład której wejdą wyżsi urzędnicy federalni, a której zadaniem będzie koordynacja i kierownictwo nad działaniami w celu ochrony emigrantów w Meksyku i ustalenie kto jest odpowiedzialny ze te nadużycia.
Już teraz możesz pomóc nam zmieniać rzeczywistość. Wystarczy, że wyślesz email do Prezydenta Felipe Calderóna z prośbą, by stanowczo zapowiedział, że nadużycia wobec emigrantów nie będą dłużej tolerowane.
Wystarczy wejść na stronę amnesty.org/appeals-for-action/protect-mexicos-invisible-victims.
Tłumaczyła:Luiza Bielińska

Oddaj głos na Polskę i Europę oparte na szacunku i równości!