Tiananmen 1989 – pamiętamy – Amnesty International

Tiananmen 1989 – pamiętamy

Dla upamiętnienia 20. rocznicy wdarzeń na Placu Tiananmen Amnesty International w Polsce przygotowało akcje we Poznaniu, Lublinie, Warszawie i Wrocławiu.
Wrocławska grupa Amnesty International zaprasza na otwarcie wystawy fotografii i spotkanie z zaproszonymi gośćmi (3 czerwca (śr.), godz. 20.00, Falanster, ul. Św. Antoniego 23)
Na wystawie zostaną zaprezentowane głównie fotografie z Obozu Żywego Protestu, jaki odbył się we Wrocławiu w 1989 roku na placu Dzierżyńskiego (dziś Dominikański), ale również z Tiananmen w 1989, z otwarcia pomnika na pl. Dominikańskim w 1999 roku oraz z akcji Amnesty International organizowanych we Wrocławiu w kolejne rocznice wydarzeń na Tiananmen.
Po otwarciu wystawy, o godz. 21.00, planujemy przejście pod pomnik ofiar z Tiananmen ze zniczami i z żółtymi różami – chińskim symbolem pamięci. 4 czerwca (czw.), godz. 13.00, na ulicy Oławskiej odbędzie się akcja uliczna, podczas której będzie można podpisać petycje w obronie ludzi prześladowanych w ChRL.
Grupa warszawska Amnesty International zaprasza wszystkich 4 czerwca od g. 22.00 pod Ambasadę Chińską w Warszawie na ulicy Bonifraterskiej 1, aby złożyć kwiaty, zapalić znicze, podpisać się pod petycją o uwolnienie chińskich więźniów sumienia i upamiętnić 20 rocznicę wydarzeń na Placu Tiananmen w Pekinie.
Każdy, kto przyjdzie pod Ambasadę Chin w Warszawie będzie mógł podpisać się pod listem o uwolnienie Gao Zhishenga – 44 letniego obrońcy praw człowieka, który 9 lutego 2009 roku został zabrany ze swojego domu w prowincji Shaanxi przez grupę ponad 10 agentów służb bezpieczeństwa. Nie wiadomo gdzie jest przetrzymywany. Amnesty International obawia się, że jest torturowany. List o jego uwolnienie będzie w kształcie listy do głosowania. Każdy będzie mógł wrzucić ją do urny, która zostanie następnie przekazana ambasadorowi ChRL w Polsce. Zapalać znicze i składać kwiaty pod Ambasadą Chin będzie można przez całą noc – od g. 22.00 do rana dnia następnego.
Wydarzenia na Tiananmen upamiętni również poznańska grupa Amnesty International. Akcja odbędzie się 4. czerwca od godz. 20:00 na Starym Rynku, pod Pręgierzem w Poznaniu. Planowane jest odczytanie nazwisk ofiar, fragmentów raportu dot. łamania praw człowieka w Chinach. Zbierane będą podpisy pod petycjami do Hu Jintao w sprawie Matek Tiananmen, prześladowanych za próby upamiętniania i dokumentowania wydarzeń sprzed 20. lat. Każdy będzie mógł zapalić znicz, ku pamięci ofiar. Znicze utworzą datę: 1989.
W Lublinie, Amnesty International wspólnie ze Stowarzyszeniem Globalnej Solidarności i Centrum Duszpasterstwa Młodzieży zaprasza 4 czerwca o godz.16:00 na Pl. Łokietka pod lubelskim Ratuszem, gdzie będzie można obejrzeć prezentacje multimedialną oraz wystawę fotograficzną.
Na 19:30 w w kościele Św. Ducha zaplanowna jest modliwa za ofiary wydarzeń, a o 20:30 na Deptaku zostaną odczytane relacje świadków. O 21:00 zostanie wykonany gest solidarności z organizacją Matki Tiananmen: puszczenie lampionów przy akompaniamencie muzyki i do piosenki upamiętniającej 20. rocznicę stłumienia protestów.