Tramwaj Praw Człowieka na 50-lecie Amnesty International – Amnesty International

Tramwaj Praw Człowieka na 50-lecie Amnesty International

W sobotę 28 maja ulicami Warszawy przejedzie wyjątkowy tramwaj, w którym świętowane będą pięćdziesiąte urodziny Amnesty International. Początek o godz. 13.00 na Pl. Narutowicza.

W Tramwaju Praw Człowieka, użyczonemu dzięki uprzejmości spółki Tramwaje Warszawskie, będzie można osobiście złożyć życzenia Amnesty International na specjalnie przygotowanych biletach i razem z działaczami organizacji wznieść toast za wolność.
ai_tramwaj_07Każdy będzie mógł również wyrazić swój sprzeciw wobec naruszania wolności słowa na Białorusi. W tramwaju wolontariusze i wolontariuszki Amnesty International będą zbierać podpisy pod petycjami w sprawach więzionych białoruskich opozycjonistów. Na oknach tramwaju zawiśnie wystawa pięćdziesięciu plakatów przedstawiających akcje i kampanie Amnesty International z różnych lat działalności. Są to prace wybitnych artystów, między innymi: Pabla Picassa, Rolanda Topora, Jeana Miró, Fernanda Botera czy Annie Leibovitz.

Podczas podróży będzie również okazja obejrzeć występ teatru improwizowanego Klancyk, którego przedstawienia tworzone są na oczach widza, w wyniku interakcji aktorów i publiczności.

Tramwaj Praw Człowieka wyruszy o godzinie 13.00 z Placu Narutowicza. Przejedzie przez Grójecką, Plac Zawiszy, Towarową, Okopową, Rondo Radosława, Słomińskiego, Most Gdański, Jagiellońską, Most Śląsko-Dąbrowski, Marszałkowską, Puławską aż do zajezdni na Woronicza, skąd wyruszy ulicą Wołoską, Rakowiecką, Al. Niepodległości i Filtrową z powrotem na Pl. Narutowicza. Jego wagony zatrzymywać się będą na każdym przystanku trasy, można wsiąść i wysiąść w dowolnym momencie.

Amnesty International już od 50 lat działa na rzecz praw człowieka na całym świecie. Od maja do grudnia będzie trwać kampania AI@50, podczas której Amnesty International podejmować będzie między innymi temat wolności słowa.

Żądamy natychmiastowego zakończenia ataków na ludność cywilną Ukrainy!

Powiązany temat

Armenia/Azerbejdżan: Konflikt o Górski Karabach przyczyną wieloletniego cierpienia osób starszych – nowe raporty

Powiązany temat

Konkurs filmów o prawach człowieka i debata “Obcy w swoim domu. Palestyńczycy a Izrael” – Amnesty na festiwalu filmów dokumentalnych Millennium Docs Against Gravity